Veoma važan korak: Evo zašto treba da pomazite psa pre nego što izađete iz kuće
Foto: Shutterstock

Malo ljubavi pre nego što krenete napolje moglo bi olakšati razdvajanje vašem psu, prema studiji sa univerziteta u Pizi i Peruđi u Italiji.

Rezultati studije kažu da maženje psa pre kratkog odvajanja od vlasnika može imati pozitivan efekat, čineći psa mirnijim tokom samog odvajanja.

Istraživači su proučavali 10 pasa - koji ne pate od anksioznosti zbog odvajanja, niti imaju neke druge probleme - i stavili ih na dva različita testa koja su ih odvojila od vlasnika na tri minuta.

U jednom testu, vlasnici nisu mazili svoje pse pre odlaska, ali u drugom testu su ih mazili jedan minut. Tokom oba testa psi su pogledom tražili svoje vlasnike, ali oni ljubimci koji su bili maženi pre razdvajanja su bili mnogo opušteniji.

Kada su psi bili maženi pre razdvajanja, pokazivali su ponašanje koje ukazuje na smirenost tokom dužeg perioda dok su čekali da se vlasnik vrati, navodi se u studiji. Takođe, njihov broj otkucaja srca pokazao je značajno smanjenje nakon testa. 

Zapravo postoji naučni razlog zašto maženje može smiriti vašeg ljubimca. Psi se osećaju voljeno i smireno kada ih mazimo. Kada ih mazimo oni oslobađaju hormon oksitocin, koji se često naziva "hormon ljubavi".

Uverite se da imate vremena da im se posvetite pre nego što ostanu sami tokom dana, nemojte samo da žurite, a da se ni ne oprostite od njih. Iako su oni možda samo mali deo našeg sveta, mi smo njihov ceo svet.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading