Stručnjaci otkrivaju: Pet razloga zbog čega je dobro da zaspite pored svog krznenog prijatelja
Foto: Shutterstock

Barbara Santini, američka psihološkinja je objavila pet razloga da već večeras, ukoliko to niste imali običaj da radite, zaspite pored svog krznenog prijatelja.

Kvalitetniji san

Istraživanje je pokazalo da ljubimac u krevetu može da ublaži teskobu, poboljša raspoloženje i stvori dobro okruženje za odmor. - Spavanje s kućnim ljubimcima podstiče proizvodnju i oslobađanje više oksitocina. Kada nam je nivo oksitocina povećan, veća je verovatnoća da ćemo doživeti potpuno opuštanje tela. Ovo će stimulisati teta moždane talase koji se javljaju tokom REM faze sna - kaže Santini.

Ojačani imunitet 

Deljenje kreveta sa životinjom može pozitivno da utiče na imuni sistem. - Kućni ljubimci podstiču raznolikost mikroorganizama u domu i istraživanja pokazuju da vaš imuni sistem jača kada je izložen raznolikosti mikroorganizama - kaže Barbara. Takođe je utvrđeno da kućni ljubimci mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska, a bebe imaju manju verovatnoću da će imati alergije.

Povećana udobnost i sigurnost 

Krzneni prijatelji mogu da pomognu u stvoranju osećaja sigurnosti i zaštite tokom noći. - Kućni ljubimci stvaraju sigurnu i prijatnu atmosferu svojom toplinom, stabilnim otkucajima srca i zaštitničkom prirodom - tvrde naučnici.

Čišća posteljine

Verojatnije je da će vlasnici kućnih ljubimaca često čistiti kuću zbog nakupljanja prljavštine, pogotovo tokom letnjih meseci. - Devet od deset posteljinu pere na svake dve nedelje, ali to nije dovoljno i neće držati alergene podalje tokom leta. Kućni ljubimci pružaju dodatan razlog da održavate kuću urednom, spavanje s njima može da vas podstakne da češće menjate posteljinu - tvrdi psihološkinja Santini.

Jačanje poverenja

Ne uživaju samo ljudi u prednostima deljenja kreveta s ljubimcem. Naime, životinje će pritom razviti veći nivo poverenja, a to će olakšati komunikaciju i poboljšati međusobni odnos.

Barbara Santini, američka psihološkinja je objavila pet razloga da već večeras, ukoliko to niste imali običaj da radite, zaspite pored svog krznenog prijatelja.

Komentari (0)

Loading