televizija
Foto: Promo/Schutterstock
U 283 - osiromašeni uranijum

Promo RTS

 

 

21.00 RTS1

U 283 - osiromašeni uranijum

Za vreme agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju NATO je priznao da je izveo 112 udara municijom sa osiromašenim uranijumom na 91 lokaciju: 12 udara na devet lokacija u opštinama Vranje, Bujanovac i Preševo, 98 udara na 81 lokaciju na Kosovu i Metohiji i dva udara na poluostrvo Luštica, odnosno rt Arza u Crnoj Gori. Ukupno je  ispaljeno 31 000 projektila iz aviona A-10. Šta je municija sa osiromašenim uranijumom i da li je njena upotreba ratni zločin? Koje su posledice njene upotrebe po zdravlje ljudi i životnu okolinu? Zašto jednu ulicu u Vranju zovu ulica smrti? Da li je na jugu Srbije povećano obolevanje od tumora, posledica upotrebe ove municije?

Zašto je od raka umrlo više stotina, a obolelo više hiljada italijanskih vojnika? Šta o upotrebi ove municije kažu oni koji su oboleli od raka? Zašto advokata iz Niša tuži NATO, a otac preminulog nemačkog vojnika Ministarstvo odbrane Nemače i traži ekshumaciju tela? Šta o osiromašenom uranijumu piše u izveštajima Svetske zdravstvene organizacije? Zašto zvaničnici Natoa tvrde da bombardovanje osiromašenim uranijumom nije uticalo na zdravlje civilnog stanovništva, a istovremeno postoje vojni priručnici koji upozoravaju na opasnost?

 Na ova pitanja odgovaraju domaći i strani medicinski, pravni i vojni stručnjaci. Govore i oboleli stanovnici područja koja su bombardovana osiromašenim uranijumom, bivši italijanski vojnik koji je posle boravaka na Kosovu oboleo od raka i otac nemačkog vojnika koji je umro u Prizrenu 2001. godine. Autor: Dragan Stanojević.

Prvo ubistvo

Foto: IMDB

 

 

21.00 B92

Prvo ubistvo

Da bi se ponovo zbližio sa sinom, berzanski broker Vil odlazi sa porodicom u svoje rodno mesto, na odmor. Po dolasku, sreće porodičnog prijatelja, Marvina, šefa policije. Marvin upozorava Vila da budu oprezni, jer se nedavno desila pljačka banke. Vil sa sinom odlazi u lov. Otac i sin svedoče svađi i pucnjavi između dvojice muškaraca, od kojih jedan biva ranjen. Vil ranjenog čoveka odvodi kući, gde mu Vilova žena, koja je hirurg, pomaže da se oporavi. Uloge: Brus Vilis, Hajden Kristensen.

Neka nam Bog oprosti

Foto: IMDB

 

 

22.30 RTS2

Neka nam Bog oprosti

Tokom vrelog leta 2011. godine u Madridu se očekuje poseta pape, dok hiljade hodočasnika dolaze u grad. Međutim, u gradu se događa nešto zlokobno. Niz ubistava motivisanih seksom događa se policiji ispred nosa i na pomolu je skandal koji nikome nije potreban. Dva inspektora, briljantni ekscentrik i usijana glava, moraju u potpunoj tajnosti naći ubicu, metodičnog sadistu. Inspektori tokom istrage shvataju da se nijedan od njih dvojice ne razlikuje mnogo od ubice koga pokušavaju da nađu. Uloge: Antonio de la Tore, Roberto Alamo, Havijer Pereira.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading