UBIO DEVETORO I RANIO TROJE MEŠTANA: Sećanje na pokolj u Jabukovcu
Foto: Alo/ilustracija

Neverovatno zvuči, ali mesec jul u Srbiji kao da je uklet. Neke od najvećih tragedija koje su se dešavale u zemlji izdešavale su se baš u ovom mesecu, a pojedini domaći stručnjaci na polju psihologije i psihijatrije kažu da to nimalo nije slučajno, jer velike vrućine uopšte ne pogoduju labilnim osobama.

Među najcrnjim događajima koji su obeležili baš ovaj mesec godinama unazad pamtimo ubistvo lepe Tijane Jurić (15), zatim male Anđe (3) iz sela kod Zaječara, potom masakr kod Žitišta, kao i svirepo ubistvo malog Mihajla (4) kog je rođeni otac zadavio golim rukama a potom ubio i njegovu majku u Rakovici...

Nažalost, Srbija se seća i pokolja koji se dogodio u Jabukovcu, tačno na današnji dan pre 15 godina - 27. jula 2007, u selu Jabukovac kod Negotina.

UBIO DEVETORO I RANIO TROJE MEŠTANA: Sećanje na pokolj u Jabukovcu

Printscreen

 

 

Tada je naoružan lovačkom puškom, 39-godišnji Nikola Radosavljević ubio devetoro meštana, a troje teže ranio.

Sudar dva vozila, tri osobe povređene, mladiću polomljena ruka - Alo.rs

Tako nešto dotad nije viđeno u Srbiji, to je bilo mnogo pre masakra u Velikoj Ivanči koja je godinama kasnije pokrenula lavinu sećanja baš na ovaj julski događaj u selu kod Negotina.

Radosavljević je svoj krvavi pir započeo tog vrelog julskog popodneva kada je oko 17 časova prvo pretukao svoju suprugu, a zatim je skočio u bunar s namerom da izvrši samoubistvo.

Bizarna odbrana osumnjičenog za monstruozni zločin u dvorištu kuće u Zemunu - Alo.rs

Tako nešto dotad nije viđeno u Srbiji, to je bilo mnogo pre masakra u Velikoj Ivanči koja je godinama kasnije pokrenula lavinu sećanja baš na ovaj julski događaj u selu kod Negotina.

Radosavljević je svoj krvavi pir započeo tog vrelog julskog popodneva kada je oko 17 časova prvo pretukao svoju suprugu, a zatim je skočio u bunar s namerom da izvrši samoubistvo.

 

 

Međutim, njegov komšija ga je izvukao iz bunara i pružio mu pomoć. Posle nekoliko minuta, Radosavljević je otišao do svoje kuće i uzeo pušku. Uputio se prema selu i najpre ubio tri osobe − Veljka Đorđevića (58), njegovog sina Dragana (22), i taštu Marinu Kutkurenović (75).

Zatim je usmrtio još šest osoba − supružnike Draginju (55) i Branislava Borongića (57), Persu Banković (37), Branislava Badejevića (30), Srđana Bađikića (15) i Aniku Čogić (62). Teško je ranio Sinišu Bađikića (36) i Vanucu Baderević (70), čije je zdravstveno stanje kasnije stabilizovano.

Šta su rekli roditelji masovnog ubice

Prema rečima njegovih roditelja Petra i Zore, Nikola je više puta na podstrek supruge i brata odlazio na psihijatrijske preglede ali to nije imalo nikakvog efekta jer se brzo nakon toga vraćao kući. Poslednjih dana pred masakr često je umišljao da ga neko prati i želi da mu nanese zlo.

Sutradan 28. jula, nakon neuspelog pokušaja samoubistva, Radosavljević je oko 1.30 uhapšen na seoskom groblju i odveden najpre u negotinsku bolnicu gde mu je ukazana prva pomoć, a potom na odeljenje grudne hirurgije u Nišu.

Radosavljević je za ubistva okrivio „crnu magiju“. Nikola se leči u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica" nedaleko od Niša.

On je prethodno bio lečen u Zatvorskoj bolnici u Beogradu, pošto je utvrđeno da boluje od akutne paranoidne psihoze. Kako je Informer pisao pre par godina, već dugo ga niko iz porodice ne posećuje, a on je navodno i dalje nesvestan onoga što je uradio pre 14 godina.

Nikolin otac Petar, koji ga je jedini povremeno zvao telefonom, umro je pre dve - tri godine.

Prema rečima njegovog oca u jednom intervjuu iz 2012. godine, Nikola i dalje nije svestan zločina koji je počinio. Ožiljci, rane i gorka sećanja na ovaj događaj još uvek ne mogu da se zaborave u Jabukovcu niti mogu da zarastu.

I dalje živi u svom svetu

- Nikola živi u nekom svom svetu i ni sa kim ne komunicira. Za sve vreme koliko je u bolnici nikad nije pravio neke incidente i uglavnom je miran i povučen - otkriva nam sagovornik upućen u ovaj slučaj.

UBIO DEVETORO I RANIO TROJE MEŠTANA: Sećanje na pokolj u Jabukovcu

Printscreen

 

 

Prokletstvo Jabukovca

Inače, selo Jabukovac zauvek će ostati poznato u Srbiji po Nikolinom stravičnom masovnom zločinu, koji je ovo bogato gastarbajtersko mesto zavio u crno 27. jula 2007. godine.

Radosavljević je posle krvavog pira proglašen neuračunljivim nakon što su veštaci konstatovali da boluje od trajne duševne bolesti. Zbog toga nije moglo da mu se sudi, već je poslat u "zatvorsku ludnicu".

Masakr iz 2007. nije jedini zločin koji se dogodio u tom mestu. Srbija pamti i četvorostruko ubistvo za koje su osuđeni Maja Bađikić i njen mlađi ljubavnik.

Zvali su ga Crni Kole a ovako je tekao krvavi pir

Inače, Nikola, koga meštani zovu Crni Kole, kobnog dana je najpre pretukao suprugu, optuživši njenu majku da je bacila vlašku magiju na njega. Potom je pokušao da se ubije tako što je skočio u bunar, ali ga je komšija spasao.

Pomahnitali Radosavljević je zatim uzeo lovačku pušku, za koju je imao dozvolu, i krenuo Ulicom Albanske spomenice u sumanuti pohod...

Komšije Branislav (57) i Draginja (55) Borongić bile su njegove prve žrtve. Sledeći su mu se na meti našli Veljko Đorđević (58), njegov sin Dragan (22) i tašta Marina Kutkurenović (75). Nakon toga ustremio se na kuću Bađikića, gde je ubio 15-godišnjeg Srđana. Siniša Bađikić (36) bacio se na sina, u pokušaju da ga telom zaštiti, ali je Nikola pucao i u njega i teško ga ranio.

Krvnik je zatim likvidirao Branislava Badejevića (31), naočigled njegove majke Bike i onda krenuo ka kući svoje tašte Anike Čogić (62). Usput je naleteo na staricu Vanucu Badarević (72), koja je ipak uspela da izbegne hitac sakrivši se iza svoje kuće, ali to nije uspela njena komšinica Jelica Banković (37). Ona je izrešetana sačmom na ulici, gde je na mestu pala mrtva. Radosavljević je na kraju upao u taštinu kuću i ubio je, urlajući da mu je "stara veštica za sve kriva". Monstrum je uhapšen sutradan na groblju, gde je, kako je kasnije tvrdio, otišao da se ubije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading