"ODROBIJAĆU TUĐU KAZNU, SAMO NEK MI VRATE PARE" Boško (72) iz Rume platio Bojanu Obradoviću (46) iz Zemuna kauciju od 15.000 evra, pa ostao kratkih rukava
Foto: privatna arhiva

Boško Minjin 18 godina čeka da mu sud vrati 15.000 evra 

Boško Minjin (72), penzioner iz Rume, koji je pre 18 godina Bojanu Obradoviću (46) iz Zemuna platio kauciju od 15.000 evra ostaće bez ovog novca ako osuđeni uskoro ne ode u zatvor! Minjin kaže da je spreman i da odrobija Obradovićevu kaznu samo da mu vrate pare!

Boško je 2. februara 2004. platio jemstvo za druga svog sina, a suma od 15.000 evra je rešenjem tadašnjeg Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici zadržana u sudskom sefu do okončanja suđenja protiv Obradovića, koji je bio optužen za pokušaj iznude. Obradović je tek 27. decembra 2016. pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, ali do danas nije otišao na robiju. U kaznu mu je uračunato 18 meseci, koliko je proveo u pritvoru, a ostalo mu je da odleži još šest meseci. Apsolutna zastara kazne nastupa 27. decembra 2022. godine, a zakon propisuje da Boško može da dobije svoj novac nazad samo ako osuđeni ode na robiju! Ukoliko se Obradović do tada ne javi dobrovoljno na izdržavanje robije ili ga policija ne privede, Boško će zauvek ostati bez svog novca!

Foto: privatna arhiva

 

 

Boško Minjin kaže da ima rak oka i da mu u Rusiji predstoji teška operacija, zbog čega strahuje da li će ostati živ i kako će obezbediti novac za svoju sahranu, jer Bojan neće da mu vrati 15.000 evra.

- Odlučio sam da odem ispred zatvora i tražim da me prime umesto Bojana! Spreman sam čak i da odležim njegovu kaznu samo da bih dobio svoj novac nazad kako bih mogao da kupim porodičnu grobnicu i obezbedim svoju sahranu. Bojan se nekada družio s mojim sinom, ali se po izlasku iz pritvora posvađao s njim. Rekao mi je da na svaka tri meseca piše molbe Trećem osnovnom sudu u Beogradu za odlaganje kazne i da za to plaća po 500 evra. Evo, već pet godina odlaže robiju! Do sada se vadio da mu je žena trudna, da su deca mala, da su zatvori prebukirani, da je zaražen koronom, pa čak i da ima tumor - tvrdi Boško i otkriva da mu je Bojan lično priznao da pokušava da izbegne robiju.

 

Obradović: Vraćam dug posle korone  

Foto: privatna arhiva

 

 

Reporteri Alo! pozvali su Obradovića za komentar, ali je on kategorično negirao tvrdnje Minjina da „daje po 500 evra za svaku molbu za odlaganje robije“.

- Iskoristio sam zakonsko pravo, jer mi je žena bila trudna sa trećim i četvrtim detetom, ali ću odmah posle korone otići na izdržavanje. Nije tačno da dajem mito za odlaganje kazne, a dug od 15.000 evra sam spreman da vratim. Predložio sam Boškovom sinu da odemo kod advokata i sklopimo ugovor. Međutim, morao sam na testiranje zbog korone, pa nisam mogao da mu se javim - pravdao se Obradović.     

 

- Ostalo mu je 10 meseci do zastarevanja kazne. Kada sam ga pitao zašto ne ide u zatvor, odbrusio mi je: „Jebi ga, čekam da zastari! Zašto da idem kad imam kombinaciju u sudu?“ Obećavao je da će mi dati polovinu duga, a ostatak isplatiti na rate, ali ni to nije ispunio. Zovem ga povremeno telefonom i znam da ima odgajivačnicu buldoga u Beogradu i da od toga zarađuje. Prijavljen je da živi u Zemunu, ali stalno menja adresu samo da mu ne bi uručili poziv za izdržavanje kazne, zbog čega naizmenično boravi na Savskom vencu ili kod žene na Vračaru - ogorčeno navodi Boško, navodeći da je tražio od Trećeg osnovnog suda da proveri da li su lekarski izveštaji, koje prilaže uz molbe verodostojni.

 - Ja sam savestan građanin, nikada nisam bio u sukobu sa zakonom. Hteo sam da mu pomognem, kao drugu mog sina, ali sam ispao budala. Sin i ja smo se uverili da ima vezu u sudu, jer kad god je moj advokat slao dopis sudu i tražio da ga pošalju u zatvor, on me je sutradan zvao i besno vikao: „Da li ste vi normalni?! Minirate mi kombinaciju! Da li znate da mogu da zbrišem iz zemlje i da ostanete bez para!?“- prepričava Boško, i ističe da je dati novac pošteno zaradio.

Podneta krivična prijava

Penzioner navodi da se 22. aprila 2021. obratio Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i da je podneo krivične prijave protiv predsednika Trećeg osnovnog suda Dušana Agatonovića, Odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija ovog suda i Bojana Obradovića, kao i da je o svemu obavestio Ministarstvo pravosuđa Srbije, ali da ništa nije preduzeto.

Foto: privatna arhiva

 

 

Sud: Osam puta odložio robiju, po zakonu

Iz Trećeg osnovnog suda u Beogradu za Alo! kažu da su zahtevi Bojana Obradovića za odlaganje izvršenja kazne zatvora usvajani na osnovu propisanih zakonskih odredbi.

Obradović je, kako se ističe, tražio odlaganje kazne iz zdravstvenih razloga, a sudski veštak medicinske struke je imao uvid u lekarske izveštaje koje je prilagao uz molbe na osnovu čega su i donošene odluke o odlaganju izvršenja zatvorske kazne. Sud je do marta 2021. Obradoviću osam puta odložio robiju.

Sudu smo uputili pitanje koliko su Obradovićevih molbi odobrili za proteklih godinu dana, ali još nismo dobili odgovor.

  BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Biljana

24.02.2022 12:00

Samota za Pravodudje da ih osudjivani kriminalac ovako vuce za nos i jadni penzioner da nastrada.Predsednice hapsite ovog kriminalca i vratite kauciju jadnom coveku