Kazahstan
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Društvene mreže

Nacionalna policija Ukrajine prva je prijavila incident. Kako je saopštila njihova pres-služba, na liniju 102 primljen je poziv o pucnjavi koji su se čuli u ulici V. Jarmolija u Ševčenkovskom okrugu.  

Preliminarnim uviđajem utvrđeno je da je nepoznati napadač prišao parkiranom automobilu u kojem su bili muškarac i žena. Napadač je pucao na muškarca i potom pobegao sa lica mesta. Žena je ostala nepovređena.

RBC-Ukrajina je kasnije identifikovao žrtvu kao kazahstanskog opozicionog novinara Aidosa Sadikova.

Na licu mesta trenutno rade sve nadležne službe, a nadležni utvrđuju pravnu kvalifikaciju incidenta. Potraga za strelcem je u toku.

Ko je Aidos Sadikov?

Aidos Sadikov je rođen u selu Karabutak u regionu Aktobe u Kazahstanu, blizu ruske granice. Diplomirao je na istorijskom fakultetu Aktobeskog pedagoškog instituta.

Sadikov se suočio sa krivičnim gonjenjem u svojoj domovini. Godine 2010. osuđen je na dve godine zatvora pod optužbom za huliganizam, a pušten je 2012. On i njegove pristalice tvrdili su da su optužbe izmišljene. Sadikov je bio aktivan u građanskim aktivnostima i organizovao proteste. Bio je šef regionalnog ogranka Aktobea opozicione Nacionalne socijaldemokratske partije (OSDP) Azat. Nakon što je napustio stranku, pokušao je da stvori opozicioni građanski pokret Gastat i nezavisni sindikat u preduzećima kineske naftne kompanije CNPC-Aktobemunaigas.

Zajedno sa suprugom, Sadikov vodi Jutjub kanal, BASE, gde kritikuje kazahstansku vladu i oligarhe. Poznat je i po tome što je podržavao proteste u Kazahstanu u januaru 2022. godine, tokom kojih su trupe ODKB raspoređene da ih suzbiju.

U oktobru 2023. godine stavljen je na poternicu u Kazahstanu zbog takozvanog „podsticanja neprijateljstva“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading