Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Sinoć su u Harkovu odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsednik Emanuel Makron.

Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"RASTE STRAH" Krenuće velika bitka u Ukrajini?!

PVO dejstvuje iznad Donjecka

Na nebu iznad Donjecka verovatno deluje protivvazdušna odbrana. Na snimku, koji je dopisnik RIA Novosti uspeo da snimi, vidi se eksplozije granata.

Unian: Kijev pokušava da ubedi SAD da ukine zabranu udara američkim oružjem na teritoriju Rusije

Kijev vrši pritisak na Vašington da ukine zabranu udara američkim oružjem na Rusku Federaciju, piše Unijan.

Američki zvaničnici do sada nisu pristali da ukinu zabranu upotrebe američkog oružja za udare na ruska pozadinska područja, ali Ukrajina pojačava pritisak.

Delegacija Ukrajine u Vašingtonu pojačava pritisak na administraciju predsednika SAD kako bi ukinuli zabranu.

Moskva: Četiri ukrajinska drona uništena nad Belgorodom

Četiri ukrajinska drona oborena su iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Zaustavljen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica tipa aviona na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Tokom dana je guverner ruskog regiona Belgorodaa Vjačeslav Gladkov rekao da je u selu Volokonovka oboren dron Oružanih snaga Ukrajine, a usled pada njegovih fragmenata, razbijeni su prozori na dve privatne kuće. Oštećen je i jedan automobil.

"TA VEST JE IZAZVALA GNEV" Britanski političar progovorio šta je Rusija uradila

Probijena ukrajinska odbrana

Ruska vojska probila je odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pologovskom delu fronta u Zaporoškoj oblasti i napredovala jedan i po kilometar u pravcu grada Gulajpolja, rekao je za Sputnjik predsednik komisije Javne komore Rusije za zaštitu suvereniteta Vladimir Rogov.


"Intenzivirane su borbe na pologovsko-gulajpoljskom delu fronta. Naša vojska probila je liniju odbrane ukrajinskih militanata i napredovala do kilometar i po u pravcu grada Gulajpolje koje se nalazi pod okupacijom Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Rogov.

Velika Britanija najavila isporuku PVO raketa Kijevu

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps izjavio je da će Ukrajina do kraja maja dobiti od Ujedinjenog Kraljevstva stotine raketa za PVO.

Pozivao je saveznike da ubrzaju pružanje vojne podrške Ukrajini u svetlu ofanzive Rusije u Harkovu.

Rafinerija prestala sa radom nakon napada

Ruska rafinerija u južnoj ruskoj oblasti Krasnodar morala je da prekine rad danas posle napada šest ukrajinskih dronova, saopštili su uprava i lokalne vlasti.

Ruski zvaničnici ranije su javili da su ruske snage noćas oborile oko 60 dronova i nekoliko raketa iznad svoje teritorije, dok je Ukrajina javila da je uništila više od 30 ruskih dronova upućenih na njenu teritoriju.

BILD OTKRIVA: Nemačko Ministarstvo odbrane traži od vlade dodatne milijarde evra za Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Nemačke zatražilo je od savezne vlade dodatnih 3,8 milijardi evra pomoći Ukrajini za ovu fiskalnu godinu, piše Bild.

Ukrajinska vojska tvrdi da je pogodila ruski brod minolovac Kovrovec

Ukrajinske odbrambene snage pogodile su ruski morski minolovac ''Kovrovec'', saopšteno je danas iz generalštaba oružanih snaga Ukrajine.

Reč je o minolovcu ruske Crnomorske flote namenjenom za vođenje brodova i plovila kroz minirane vode, izviđačko i kontrolno povlačenje, uspostavljanje plovnih puteva u minskim poljima i učešće u postavljanju mina, prenosi agencija UNIAN.

MO Rusije: Ruski PVO sistemo oborili protekle noći 9 ukrajinskih raketa i 61 dron

 Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruski PVO sistemi tokom protekle noći osujetili ukrajinske vazdužne napade i uništili devet američkih raketa ATACMS i 61 dron, od čega je 57 dronova uništeno iznad Kubana.

"Ruski PVO sistemi uništili su devet operativno-taktičkih raketa ATACMS i jednu bespilotnu letelicu iznad teritorije Republike Krim. Tri bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Belgorodske oblasti, a 57 bespilotnih letelica je uništeno i presretnuto iznad teritorije Republike Krim", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi agencija Interfaks.

Njujork tajms: Napad ruskih jedinica na severu Ukrajine iznenadio ukrajinske snage

Napad ruske vojske u pravcu Harkovske oblasti bio je tako brz i snažan da su slabe i malobrojne ukrajinske snage bile zatečene i nespremne da brane svoje položaje, ocenjuje Njujork tajms.

List navodi da su ukrajinski vojnici bili potpuno iznenađeni ruskim napadom i da su se povukli sa svojih pozicija. "Ruska ofanziva je razotkrila probleme iscrpljenih ukrajinskih trupa, kao i činjenicu da su neke odbrambene linije bile traljavo postavljene", navodi list.

"BORBA DO POSLEDNJEG UKRAJINCA" Riter: Ovo je jedini cilj Zapada

Bivši američki obaveštajac Skot Riter rekao je da je "borba do poslednjeg Ukrajinca“ uvek bila moto i cilj Zapada

Kijev: U Harkovu odjekuju eksplozije

Vlasti Harkovske oblasti saopštile su da su se tokom vazdušnog napada na Harkov u tom gradu čule eksplozije, prenosi Ukrinform.

Na snazi je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Zelenski: Oružane snage Ukrajine odbile ruski juriš na Časov Jar

Oružane snage Ukrajine odbile su ruski juriš na Časov Jar i uništile više od 20 jedinica oklopne tehnike neprijatelja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u večernjem video obraćanju.

"Ne zaboravljamo ni na druge pravce bitaka, osim Harkova: Kramatorsk, Pokrovski, Kurakovo, južni pravci - gde god je teško, naše snage daju dostojan otpor okupatoru. Posebno se zahvaljujem momcima koji su odbili ruski napad na Časov Jar. Naši vojnici su uništili više od 20 jedinica oklopnih vozila okupatora. Bravo momci", poručio je Zelenski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading