Rat u Ukrajini
Foto: AP/Andriy Andriyenko (STR)

To se saznalo nakon što su u telefonima ukrajinskih vojnika koji su poginuli kod Advedejvke pronađene koordinate ciljeva, među kojima su bile crkve i manastiri.

- Neke od telefona smo uspeli da uključimo. Ispostavilo se da su u njih bile unete koordinate ciljeva. Ne želim da otkrivam sve detalje, ali ovaj plan kuju u inostranstvu po analogiji na ono što se dogodilo u Siriji - rekao je Kimakovski i potvrdio da su pravoslavne crkve bile jedna od meta ukrajinske vojske.

Prema informacijama Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine, od 2022. godine u gradovima Donjeck, Jasinovata i Makejevka je oštećeno ili uništeno oko dvadeset crkava i manastira.

Najintenzivnije udare ukrajinska vojska izvodi na crkvene praznike. U uskršnjoj noći u aprilu 2023. godine, za vreme Vaskršnje liturgije, ukrajinska vojska gađala je Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u centru Donjecka.

U trenutku granatiranja u hramu je bilo nekoliko desetina vernika, jedna osoba je poginula, a sedmoro ljudi povređeno, među kojima je bio i sveštenik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading