Veselin Veljović
Foto: Printscreen

Specijalno državno tužilaštvo predalo je 23. januara podgoričkom Višem sudu optužnicu proptiv bivšeg direktora Uprtave policije Crne Gore Veselina Veljovića.

SDT sumnja da je bivši direktor policije posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gde su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj.

Osim Veljovića, tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević. Veljovića sumnjiče da je po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzimao i da po potrebi nije preduzimao policijske aktivnosti, kao i da je obaveštavao organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore.

Tužilaštvo tereti Veljovića da je povjerljivim informacijama pomagao, kako tvrde, šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta. Terete ga za dva krivična dela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Veljović je pred tužiocem je negirao krivicu, tvrdeći da je Mrkića i njegove poslove istraživao.

On je iz istražnog zatvora uputio javnosti pismo u kojem je naveo da je očigledno da je određivanje pritvora njegovo kažnjavanje, „politički progon i osveta zasnovana na političko-policijskim brljotinama koje imaju za cilj obračun sa svim neistomišljenicima“.

Saopštenje SDT-a:

„Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B.,  Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična dela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je delovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savetnik Predsednika Crne Gore za odbranu i bezbednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca.

Takođe, u izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bekstvu ili nisu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne poternice, sudi u odsustvu.

Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S.B. izrekne mera bezbednosti oduzimanja predmeta – prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namenjeno za izvršenje krivičnog dela krijumčarenje“, navodi državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading