HELIKOPTER
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Prema tvrdnji izvora koji je želeo da ostane anoniman, do incidenta nije došlo tokom letačkih operacija ili intenzivne obuke vojnih pilota, već dok je helikopter bio na zemlji.

Navodno je zbog nepažnje posade došlo do fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru koji je predugo bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora.

Na taj način došlo je do teške havarije na tzv. turbovratilnim motorima helikoptera i na vrlo kompleksnom transmisionom sklopu rotora.

Šteta se, prema nezvaničnim informacijama, još procenjuje, a kreće se u rasponu od pola do skoro milion eura.

Drugi izvor upoznat sa događajem rekao je da je iznos preliminarne procene štete na helikopteru Vojske Crne Gore 700.000 eura.

Teško mehaničko oštećenje helikoptera desilo se dok su u letelici bila oba pilota i sa njima ukrcani aviomehaničar.

- Mislim da se ovde ne radi o nepažnji, nego o neshvatljivom potpunom odsustvu pažnje posade helikoptera i zanemarivanju osnovnih parametara u kojima se mora obavljati normalna eksploatacija letelice ovog tipa, ali će to definitivno da utvrdi istraga jer je formirana komisija za procenu štete i utvrđivanje uzroka ovog vanrednog događaja - rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor kazao je da su piloti opteretili motore helikoptera sa 112% snage, dok je maksimum koji dozvoljava proizvođač 103%.

Prema njegovim rečima, jedan od dva motora je uništen, a pitanje je u kakvom je stanju drugi motor i transmisija.

Incident se, prema rečima tog sagovornika, desio 17. januara.

(Kurir.rs/Vijesti)

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading