SRBIJA TUGUJE Preminuo legendarni Nikola Nikolić
Foto: Shutterstock

Tužna vest stigla je iz Pirota - danas je preminuo legendarni profesor likovne umetnosti Nikola Nikolić, u 84. godini. Profesor Nikolić je ostavio neizbrisiv trag na brojne generacije svojih đaka od kojih je, ne samo pokušavao da napravi dobre ljude, već i da im usadi ljubav ka umetnosti, u čemu je takođe u potpunosti uspevao.

Profesor Nikolić je stvorio generacije portretista, pejzažista, slikara koji su u njegovom impozantnom opusu videli svoju inspiraciju i vodilju. Ono po čemu je posebno poznat jeste Knjiga vukovaca. Nikolić je radio portret svakog vukovca i po završetku škole ga poklanjao. Njegova zbirka portreta u Knjizi vukovaca, jedinstvenom poduhvatu, “broji” na stotine portreta dece, od kojih su sada mnogi uspešni doktori, profesori, privrednici…

Upravo njegovi đaci, u znak ogromnog poštovanja prema onome što je uradio za generacije mladih talentovanih Piroćanaca, pre dve godine u Galeriji "Čedomir Krstić" priredili su izložbu posvećenu njegovom impozantnom umetničkom opusu. Jedna od njegovih nekadašnjih učenica, Emilija Lilić, magistar književnosti, tada je u svom emotivnom govoru kazala da je profesor Nikolić "bard i brend Pirota".

Sahrana Nikole Nikolića, kako je saopštila porodica Nikolić, biće sutra, 29. novembra u podne na Tijabarskom groblju u Pirotu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading