VESIĆ I LAZAR SAGLASNI: Srbija i Mađarska više od suseda, iskreni prijatelji i partneri (FOTO)
Foto: Alo/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

„Srbija i Mađarska nisu samo samo susedi, već strateški partneri, zemlje koje blisko sarađuju i zajednički vide svoju budućnost“, poručio Vesić nakon sastanka u Vladi Srbije, uz zahvalnost mađarskom kolegi na poseti Beogradu.

Vesić je rekao da se sprovođenjem zajedničkih projekata, realizuje politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana o tome da dve zemlje funkcionišu kao jedinstven sistem, u kojem nema međusobnih prepreka i barijera.

„Кako to drugačije i lakše nego kroz saobraćaj i na nama je zadatak da realizujemo sve projekte“, rekao je ministar.

Podsetio je da će 2025. godine Beograd i Budimpeštu spajati brza pruga, najveći i najznačajniji projekat.

„Sada smo se dogovorili o tome kako će ti vozovi raditi, a to znači da srpska i mađarska carine, odnosno granični prelazi, treba da budu u Beogradu, odnosno Budimpešti, da nema stajanja na granici, jer je to suština brze pruge“, istakao je Vesić.

Preneo je da su razgovarali o vezi Subotice sa Segedinom i Bajom, te da je svog kolegu obavetio o početku izgradnje brze saobraćajnice Bački breg – Nakovo, koji će biti pođednako značajan za građane Srbije, Mađarske i Rumunije.

„Razgovarali smo kako da ulakšamo prelaz granice, i kamionima i putničkim vozilima, da pravimo integralne prelaze, te šta bismo mogli da uradimo da granice budu manje važne, dok sa ulaskom Srbije u EU, ne budu postale potpuno nevažne, i da ubrzamo i olakpšamo komunikaciju dva naroda“, rekao je Vesić.

Napomenuo je da je tema razgovora bila korišćenje Dunava, odnosno plovnog puta između Srbije i Mađarske, kao neiskorišćene šanse za Srbiju, a delimično i za Mađarsku, i jačanju saradnje u tom deomenu, kako bi zaživela veza brodom između dva glavna grada, o kojoj je sporazum potpisan pre nekoliko godina.

Ministar Vesić je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, i zahvalio se na podršci Mađarske Srbiji, jer je u teškim vremenima važno imati iskrenog prijatelja na koga možete da se oslonite, a kako je rekao, Mađarska i Viktor Orban to svakako jesu.

Mađarski ministar Janoš Lazar, uz zahvalnost na gostoprimstvu, istakao je značaj saobraćajne povezanosti dve zemlje i preneo poruku podrške mađarskog premijera Viktora Orbana Srbiji i srpskom narodu.

„Mađarska istrajno stoji pored Srbije. Naše veze i saradnja su protkani i razumom i emocijama“, rekao Lazar.

Razgovor se, pre svega, odnosio na tri velikaa železnička i dva velilka drumska projekta dve zemlje.

„Izgradićemo prugu Budimpeša - Beograd, povezaćemo prugom Suboticu i Segedin i izgradićemo prugu između Subotice i Baje. Izgradićemo autoputeve pored državnih granica, i omogućićemo uključivanje na autoputeve i kod Tompe i kod Santova. Radimo na tome da za građane Srbije i Mađarske prelasci granice budu što jednostavniji“, rekao je Lazar.

Dodao je da je u ministru Vesiću prepoznao veoma iskusnu osobu, važnog član Vlade Srbije, sposobnog da ostvari strateške ciljeve.

„Obećavamo građanima da će do 2026. godine biti jednostavnije i brže sitći i iz pravca Srbije u Mađarsku, i iz Mađarske u Srbiju. Dva Ministarstva će čvrsto sarađivati, formiraćemo radme grupe i susretaćemo se na mesečnom nivou“, rekao je Lazar.

On je istakao i da je među regionalmnim ciljevima Mađarske i taj da Srbija bude članica Evropske unije, te da jzvaničnoj Budimpepti u inetersu saradnja i na političkom i na ekonomskom nivou između dva naroda i zemlje.

Lazar je pozvao Vesića da poseti Budimpeštu, što je on sa zadovoljstvom prihvatio, pa bi već u martu mogla da bude održana prva sednica zajedničke Radne grupe koja će pratiti realizaciju zajedničkih preojekata.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading