šešelj
Foto: Printscreen/Printscreen/HappyTV

U intervjuu za „Politiku” predsednik SRS-a kaže da je trebalo jedinstveno reagovati na pokušaje da se otcepi Kosovo i Metohija od Srbije, ali da je cela opozicija pala na ispitu.

- Prozapadne stranke su tu sednicu iskoristile za svoje verbalne obračune s režimom, jer nisu bile u parlamentu pune dve godine zbog bojkota izbora 2020. godine. Imaju vremena da to rade čim počne redovno zasedanje Skupštine Srbije 1. oktobra, po redovnoj zakonskoj proceduri. Od tada će imati mogućnosti da kritikuju bukvalno sve što smatraju da vlast ne radi dobro. Umesto toga, oni su zloupotrebili sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji - kaže Vojislav Šešelj.

Naši narodi ne dele samo sličnu tešku prošlost, već su zajednički okrenuti ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti (FOTO) - Alo.rs

Na pitanje kako ocenjuje nastup "desnih političkih opcija", koje slove za patriotske, na toj sednici, lider radikala kaže da "oni nisu nikakve patriote, već je reč o političarima koji se lažno predstavljaju i koji vešto glume patriotizam".

- Zaista je zaprepašćujuće da Srbija nema ozbiljnu opoziciju! Ja možda nikada više neću biti narodni poslanik, ali srpski radikali nedostaju Narodnoj skupštini. Bez radikala nema prave i ozbiljne opozicije u parlamentu. To se najbolje videlo na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji. Tako je narod hteo na aprilskim izborima i ne vredi tugovati zbog toga. Meni je žao što nismo prošli cenzus na izborima, a nadam se na sledećim da ćemo se vratiti u parlament i da će novo stranačko rukovodstvo da obezbedi prolaz - kazao je Šešelj.

O napadima zbog činjenice da mu je Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila Orden Svetog vladike Mardarija, Šešelj kaže da mnogo smeta srpskim neprijateljima, a još više svim srpskim izdajnicima.

. SPC je ispravno procenila da sam zaslužio sve što sam dobio, jer sam još devedesetih godina vodio akciju u Americi i Zapadnoj Evropi da se sukobljene srpske crkve pomire. Otvorio sam jedan proces koji je dovršio patrijarh srpski, gospodin Pavle. Proces je bio dug i mukotrpan, ali je urodio plodom, jer je SPC sada jedinstvena - rekao je Šešelj.

Evropski zvaničnici: Odmah uvedite sankcije Rusiji! - Alo.rs

Govoreći o rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, lider radikala podseća na to da još nije formirana Zajednica srpskih opština.

- Trebalo bi insistirati da KiM dobije najširu moguću autonomiju, ali prethodno da se formira Zajednica srpskih opština, koja ne bi obuhvatala samo sadašnjih deset opština, već 12. Proglasio bih za novu opštinu Goraždevac i prikopčao teritorijalno Pećku patrijaršiju. Tim opštinama bih priključio i opštinu Gora, jer su se Goranci pokazali kao veoma odani državi Srbiji i da više vole da žive u granicama koje kontroliše Beograd nego tamo gde su pod vlašću albanske autonomije. Na ostalom prostoru dao bih punu autonomiju kosovskim Albancima koji bi imali svoje autonomne oblike vlasti i mogli bi odlučivati o svim pitanjima, osim o zaštiti državnih granica, carinskoj politici… Ovih 12 opština bih direktno priključio centralnoj Srbiji - kazao je Vojislav Šešelj.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading