KFOR
Foto: Alo/Tanjug

U odgovoru Euleksa prištinskom portalu ''Nacional'' navodi se da je u skladu sa mandatom te misije da prati odabrane slučajeve u pravosuđu.

Euleks je podsetio na izjavu visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da će ta misija pratiti slučajeve privedenih u kontekstu eskalacije situacije na severu KiM, kao i navode direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da su Srbi koje je uhapsila kosovska policija maltretirani i fizički zlostavljani.

Euleks je naveo da su posmatrači te misije prisustvovali na 1.940 sudskih saslušanja u 330 aktivnih krivičnih i građanskih predmeta od 15. juna 2018. do 14. juna 2023, što je rezultiralo sačinjavanjem tri javna izveštaja sa nalazima i preporukama nadležnim organima.

Navedeno je da Euleks takođe procenjuje funkcionisanje pravosudnog sistema tzv. Kosova u vezi sa poštovanjem proceduralnih i zakonskih odredbi i ljudskih prava.

Eksperti Euleksa redovno su prisutni u svim kazneno-popravnim ustanovama na tzv. Kosovu, ističe se u odgovoru misije EU.

Euleks je naveo i da je od MUP-a Srbije zatražio i dobio informacije o slučaju trojice uhapšenih kosovskih policajaca.

"Što se tiče slučaja trojice kosovskih policajaca, Euleks nema mandat da prati slučajeve u drugim jurisdikcijama. Mandat misije za praćenje slučajeva ograničen je na Kosovo. Međutim, Euleks je zatražio i dobio informaciju o slučaju trojice kosovskih policajaca od srpske policije na osnovu Protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i MUP-a Srbije", navodi se u odgovoru Euleksa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading