PETKOVIĆ O NAJNOVIJIM PROVOKACIJAMA: Кurti otvoreno pokazuje da želi rat, a ne dijalog
Tanjug

Petković je u saopštenju za medije ocenio da je, ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana i da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima jasno da on priziva sukob na Kosovu.

"Zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije, jer želi tako ne samo da napade Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini. Beograd će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom", poručio je Petković.

Petković dodaje da Kosovo ima taktiku da dezavuiše dijalog u Briselu i pre nego što je otpočeo.

"Pokušaji Prištine da nametne agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o “međusobnom priznanju” nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči", istakao je Petković.

Petković je dodao da Kurti dobro zna, ali da ne sme to javno da kaže, da ga Srbi na Кosovu smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih dmeokratskih prava.

"Zbog toga je njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda. To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem, Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke", zaključio je Petković.

Kurti je danas izneo najnoviju u nizu provokacija.

Kosovski privremeni premijer izjavio je za italijanski list Republika da je rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije visok, prenosi Albanijan post.

Kako je kazao, s obzirom šta je Rusija uradila sa Ukrajinom, bio bi neodgovoran ako bi rekao drugačije.

"Ne bih rekao da je rizik veoma visok, jer ovde imamo i kontingent NATO-a, ali svakako je visok. Mi smo demokratija koja ima autokratiju na granicama", kazao je Kurti, nastavljajući svoju igru.

 

Komentari (0)

Loading