DOZVOLA ZA SNABDEVANJE STRUJOM NA KIM ZA DVA DANA RUE u petak izdaje licencu za rad Elektroseveru?
Shutterstock/Kim Christensen

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) održaće sutra sednicu na kojoj će razmotriti zahtev za izdavanje dozvole srpskoj kompaniji Elektrosever za snabdevanje električnom energijom srpskih opština na severu Kosova, a očekuje se da dozvola bude izdata u petak, prenosi prištinski Gazeta ekspres.

Kosovo je unapred pristalo da srpskoj kompaniji Elektrosever da dozvolu za rad na severu. Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi i njegov srpski kolega Petar Petković potpisali su u utorak dokument o primeni energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

Prema mapi puta dogovorenoj između Kosova i Srbije u Briselu, od ove kompanije se očekuje da potpiše trgovinski sporazum sa KEDS-om, preko kojeg će moći da obavlja usluge distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i priključenje novih kupaca) u četiri opštine sa srpskom većinom na severu. Očekuje se da će se to dogoditi 10 dana nakon izdavanja licence.

"Društvo Elektrosever D.O.O." se za to priprema od decembra 2020. U to vreme ova kompanija je podnela zahtev za dobijanje dozvole Regulatornoj kancelariji za energetiku.

Kompanija je registrovana u Agenciji za registraciju preduzeća na Kosovu od novembra 2018. godine, a njen vlasnik je Vlada Srbije.

Prema podacima Agencija za registraciju, srpsko javno preduzeće za proizvodnju, snabdevanje i promet električne energije "JP Elektroprivreda Srbije Beograd" poseduje 100 odsto akcija "Društva Elektrosever D.O.O."

Kako se navodi, kao direktor preduzeća, čija je primarna delatnost trgovina elektricnom energijom, upisan je Boban Novaković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading