Kopaonik Biznis forum
Foto: Alo/Ranko Jurjević

- Srbija je postavila ambiciozne ciljeve u oblastima razvoja i primene veštačke inteligencije, informacione bezbednosti, biotehnologije i digitalne infrastrukture, koji su i deo Programa Srbija 2027 – Skok u budućnost. Veoma je bitno da se što veći broj mladih stručnjaka uključi u realizaciju ovih ciljeva. Zato smo danas objavili poziv svim diplomiranim mladim stručnjacima i studentima završnih godina fakulteta da se pridruže našem timu u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija i budu deo više nego atraktivnih projekata koji dalje menjaju izgled Srbije. Imaće priliku da rade na uspostavljanju superkompjutera poslednje generacije, razvoju Nacionalne platforme za veštaku inteligenciju, jačanju Nacionalnog centra za informacionu bezbednost, razvoju softverskih rešenja biotehnologije i elektronske uprave i daljem širenju širokopojasne telekomunikacione mreže u Srbiji - rekao je Jovanović i dodao da je Ministarstvo pripremilo mentore koji će selektovati i voditi prijavljene kandidate, a svi zainteresovani za ovaj poziv mogu se informisati na sajtu Ministarstva. 

Kopaonik Biznis forum

Ranko Jurjević

 

Na panelu, ministar je istakao da je među prioritetima Ministarstva i Vlade dalje širenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu i superkompjutera koji su u njemu smešteni, te širenje inovacionog ekosistema u Srbiji kroz izgradnju Inovacionog distrikta u Kragujevcu, puštanje u rad digitalno-inovaciono-kreativnog centra Ložionica u Beogradu, izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu i širenje kapaciteta postojećih parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku. Podsetio je da svi startapovi unutar naučno-tehnoloških parkova imaju mogućnost besplatnog korišćenja kapaciteta superkompjutera za razvoj veštačke inteligencije u Kragujevcu.

- Veštačka inteligencija je ključna nova tehnologija koja već sada ima najviše uticaja na privredu i sve sfere naših života, i predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojim se svet danas susreće. Vlada Republike Srbije je to na vreme prepoznala te smo mi prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije za period od 2020. do 2025. godine i već pripremamo novu za period do 2030. Osnovan je Institut za veštačku inteligenciju 2021. godine, a Srbija ima i svoju Nacionalnu platformu za VI – superkompjuter, koji je dat besplatno na korišćenje univerzitetima, fakultetima, institutima kao i domaćim startap kompanijama na korišćenje - izjavio je on.

Kopaonik biznis forum se održava svake godine prve nedelje marta u Kongresnom centru Kopaonik, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije. Već više od 25 godina, Forum okuplja renomirane stručnjake i eminentna imena domaće i regionalne privrede i političke scene. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading