NAŠA OBAVEZA JE DA OMOGUĆIMO BOLJU BUDUĆNOST Protekle decenije u infrastrukturne projekte namenjene najstarijim uloženi milioni
Instagram

Kako kaže savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković obaveza svih nas je da se sa velikom pažnjom ophodimo prema penzionerima i omogućimo bolju budućnost za sve nas, a govoreći o promenama u životnom standardu penzionera, ona ističe da su penzije danas redovne i sigurne, kao i da se kroz brojne aktivnosti nastoji da se najstarijim sugrađaima pomogne na sve potrebne načine.

NAŠA OBAVEZA JE DA OMOGUĆIMO BOLJU BUDUĆNOST Protekle decenije u infrastrukturne projekte namenjene najstarijim uloženi milioni

ns uživo

 

– Poslednjih godina u skladu sa mogućnostima gradskog budžeta u cilju unapređenja materijalnog položaja penzionera sa najnižim primanjima Grad Novi Sad  je isplaćivao  jednokratnu novčanu pomoć, a poslednja je bila krajem 2021. godine kada je isplaćeno po 5.000 dinara. Ono što je jako važno jeste da se starijim sugrađanima obezbedi dobar i kvalitetan pristup zdravstvenim uslugama čemu je svakako doprinelo rekonstruisanje postojećih i otvaranje novih objekata primarne zdravstvene zaštite u Novom Sadu i otvaranje nove bolnice sa najboljim uslovima za lečenje – kaže Koković.

NASTAVLJAJU SE ULAGANJA U GRAD Novi Sad dobija četiri nova košarkaška terena

Kvalitet života penzionera značajno su unapredili i infrastrukturni projekti koji su poslednjih godina realizovani u Novom Sadu, a kako Koković ističe, bilo je mnogo značajnih.

NAŠA OBAVEZA JE DA OMOGUĆIMO BOLJU BUDUĆNOST Protekle decenije u infrastrukturne projekte namenjene najstarijim uloženi milioni

Grad Novi Sad

 

– Neki od najbitnijih su radovi na sanaciji zgrade sedišta Udruženja penzionera u Poštanskoj ulici, tokom kojih je završeno uređenje suterena, prizemlja, rekonstruisan je i adaptiran tavan, uređeno dvorište, a prostor je opremljen nameštajem. Penzioneri u Kisaču su 2021. dobili nov, rekonstruisan Dom penzionera od 70 kvadratnih metara, za potrebe Udruženja penzionera od 2019. do 2020. rekonstuisan je i kompletno opremljen objekat mesne organizacija Budisava, a urađena je i rekonstrukcija objekta Udruženja penzionera u Bukovcu, kao i sanacija objekta koji koristi Udruženje penzionera – mesna organizacija Futog. Završen je i kompletno opremljen nov objekat Doma penzionera u Kaću površine 550m2 u koji je uloženo oko 70.000.000 dinara – kaže Koković.

OVE GODINE RADOVI NA NOVOM DOMU PENZIONERA

Kako dodaje, urađen je idejni plan za novi objekat Doma penzionera u Ledincima, a radovi su planirani za 2022. godinu.

– Vrednost ove investicije je 10.000.000 dinara, a Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novi Sad raspisala je tender za izgradnju novog objekta Doma penzionera u Ledincima – precizira Koković.

Naša sagovornica ističe i veliku podršku Grada Gerontološkom centru Novi Sad.

– Pre četiri godine otvoreno je rekonstruisano Prihvatilište za stara i odrasla lica u Futogu za čiju realizaciju je iz budžeta Grada izdvojeno gotovo 70 miliona dinara za projektnu dokumentaciju, privremeni smeštaj korisnika, građevinske radove i opremu – rekla je Koković.

Od 2016. Godine se organizuje Sajam penzionera

Ona upozorava da je jedna od najrasprostranjenijih predrasuda da su stariji ljudi pasivni i da nikako ne doprinose društvu.

– Grad Novi Sad iz budžeta finansira različite programe i projektne aktivnosti koji su namenjeni najstarijim sugrađanima, kako bi im omogućili sadržajniji život, bolju socijalizaciju, da se kroz međugeneracijsko druženje bolje upoznaju, da ne budu usamljeni i da što duže ostanu fizički i mentalno aktivni – podvlači ona.

NAŠA OBAVEZA JE DA OMOGUĆIMO BOLJU BUDUĆNOST Protekle decenije u infrastrukturne projekte namenjene najstarijim uloženi milioni

Shutterstock/PhotoIris2021

 

Važan deo brige Grada o najstarijim građanima je i Sajam penzionera, koji se održava od 2016. godine.

– Sajam je mesto na kome brojni izlagači predstavljaju svoje proizvode, posetioci mogu da provere svoje zdravstveno stanje, da se informišu o pravilnoj ishrani, kako da ispune svoje slobodno vreme, mogu da učestvuju u zabavnim radionicama i nagradnim igrama, osvoje vredne poklone i brojne popuste. Tu su nogobrojene domaće i strane kompanije koje pružaju usluge starijima,  promovišu aktivno starenje na polјu zdravlјa, ishrane, rekreacije, druženja i zabave što je od velikog značaja za svakog penzionera – kaže Koković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading