UDARIO VAS JE AUTO KOJI JE PROŠAO KROZ CRVENO Kako da nadoknadite štetu i koliko je teško utvrditi krivicu nesavesnog vozača
Printscreen

Koliko često saobraćajne nezgode ostanu nerazjašnjene, šta da rade vozači u takvim situacijama, da li šteta može da se naplati kada kamere nema i kada veštačenje ima smisla odgovorili su stručnjaci za saobraćaj.  

Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj kaže da se kada dođe do saobraćajne nezgode, svim dokaznim sredstvima utvrđuje da li je na semaforu bilo crveno svetlo. 

 "Najbolje je kada postoji policijska kamera. Ako je nema, onda se uzimaju snimci sa kamera u menjačnicama, pekarama i zgradama okolo. Ako postoji privatna kamera u automobilu to se uzima u obzir i to može da spase vozača koji nije kriv. Ako ni toga nema, onda se situacija komplikuje i ako postoje svedoci odnosno očevici, od njih se uzimaju izjave", kaže Damir Okanović.

Situacije kada dođe do nesreće u saobraćaju, a okolo nema ni kamera ni svedoka, nisu retke i vrlo su složene.

"Veštačenje može da se radi kada sudija proceni da ima potrebe i kada to vozač traži po privatnom zahtevu. Ipak, da li je na semaforu bilo crveno ili nije, po pravilu se ne može utvrditi veštačenjem. Može da se utvrdi koja je bila brzina kretanja vozila i da li je vozilo stajalo, ali ne može koje je svetlo bilo uključeno u kom trenutku. Upravo zbog toga, svim vozačima se savetuje da imaju kamere u vozilu, kojima to može da se utvrdi", kaže Damir Okanović.

Sa njim se slaže profesor Saobraćajnog fakuletta Milan Vujanić, koji kaže da su kamere najčvršći dokaz bez koga je teško utvrditi krivicu. 

"Ako ne postoji objektivan dokaz da je neko prošao kroz žuto, tu su kamere i snimci iz automobila koje vozači treba da imaju. Iskazi svedoka su često subjektivni. Ako je u svakom autu bio po jedan vozač, on može da tvrdi da je prošao kroz zeleno. Ali ako se iskazi slažu oni mogu biti korišćeni. Naravno, voozači mogu i da se dogovore o naknadi štete", kaže Vujanić.

Ako je manja šteta vodi se prekršajni postupak, ako je šteta veća onda se pokreće i krivični, kaže prosfesor. 

"Policija je zadužena da konstatuje stanje i sud u postupku treba da utvrdi šta se desilo, odnosno sudski veštaci i stručna lica. Kada su štete manje, savetuje se da naprave izveštaj. Savetujem vozačima da odmah naprave i fotografije telefonom sa lica mesta koje mogu da budu od velike važnosti u postupku.Na fotografijama se vidi položaj automobila i oštećenje, na osnovu čega se u nekim slučajevima može utvrditi krivica", kaže prof. Vujanić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading