Snimak artiljerijske jedinice ruskih snaga u borbi; Eksplozija u Krivom Rogu, kamera zabeležila prelet rakete (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Na severoistoku Ukrajine, sve je više mesta koja su ponovo pod ukrajinskom kontrolom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom ruskih snaga od početka septembra na istoku i jugu zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane saopštava da su pokrenuli masovne napade na sve prve borbene linije u Ukrajini. Ističe se da je u jednom danu u dejstvima ruske avijacije poginulo je preko 800 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika. Zapadni mediji, međutim govore o rasulu u ruskoj vojsci i da je sve veći broj onih koji kritikuju Vladimira Putina.

BLOG UŽIVO

Artiljerijske jedinice izvršavaju borbene zadatake (VIDEO)

22.20 - Artiljerijske jedinice izvršavaju borbene zadatake u okviru specijalne vojne operacije

 

 

Šolc udario na ruskog predsednika, Berlin sprema osvatu za Moskvu!

Snimak artiljerijske jedinice ruskih snaga u borbi; Eksplozija u Krivom Rogu, kamera zabeležila prelet rakete (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergio Perez

 

 

21.59 - Predsednik Rusije Vladimir Putin, nažalost, izgleda još nije shvatio da je odluka o napadu na Ukrajinu greška, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, komentarišući telefonski razgovor koji je sa Putinom imao dan ranije.

Celu vest pročitajte OVDE.

ZASTRAŠUJUĆA PREDVIĐANJA GENERALA! Ukrajinci su iskoristili slabu tačku, sledi žestok udar!

21.37 - Profesor doktor Božidar Forca, general - major u penziji, dao je zastrašujuća predviđanja za rat u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šolc: Nastavićemo da šaljemo oružje

21.10 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć Ukrajini, isporukama artiljerije i sredstava protivvazdušne odbrane.

-Nemačka je jedna od onih zemalja koje pružaju najveću finansijsku, humanitarnu i oružanu pomoć Ukrajini. Mi uvek otvoreno pokazujemo šta smo predali Ukrajini, odgovorio je Šolc na pitanje da li se promenio stav Nemačke po pitanju isporuke tenkova i oklopnih transportera u Ukrajinu.

Strani plaćenici na Hersonskom ratištu

20.31 - U hersonskom pravcu ratuju plaćenici iz SAD, Francuske, Nemačke i Holandije

U redovima Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu bore se plaćenici iz SAD, Poljske, Francuske, Nemačke, Holandije i drugih zemalja, saopštio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da Oružane snage Ukrajine trenutno po broju vojnika nadmašuju snage koje brane Hersonsku i Zaporošku oblast.

-Ali to su sve neobučeni ljudi. Izgradili smo prilično ozbiljnu liniju odbrane, sada govorimo o Hersonskoj oblasti. U Zaporoškoj oblasti takođe je sve prilično dobro koordinisano, istkaao je Stremousov.

Ukrajina: Rusi su se vratili u Kreminu

19.35 - Ukrajinski guverner Luganska Sergej Hajdaj kaže da su se ruske snage vratile u Kreminu.

"Skinuli su ukrajinske zastave“, piše Hajdaj.

On takođe kaže da su isključili internet tako da stanovnici ne mogu da šalju informacije ukrajinskoj strani.

Granatirano 12 naselja u DNR

19.11 - Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 160 granata na rejone 12 naselja DNR, saopštila je narodna milicija republike.

"U toku današnjeg dana, prema informacijama predstavništva SCKK u DNR, neprijatelj je ispalio više od 160 granata iz tenkova, topova artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm. Vatra je otovrena na okruge 12 naselja u Republici", navodi se u poruci odeljenja na Telegram kanalu.

Rusi napali 

18.49 - Ruska vojska saopštila je danas da je potukla ukrajinske snage u zonama Harkovske oblasti, koje su Rusi napustili pred brzom ukrajinskom kontraofanzivom.

"Izvršeni su veliki napadi u rejonima Dvortična, Balaklija i Kupjanska na ljudstvo i opremu 14. i 93. motorizovane brigade ukrajinskih vojnih snaga“, saopštilo je rusko ministarstvo, a prenela agencija AFP.

RUSI HVALE UKRAJINSKU VOJSKU Javne pohvale na nacionalnoj televiziji u Moskvi (VIDEO)

18.45 - Na ruskoj nacionalnoj televiziji se nastavlju kritike na račun ruske ofanzive na Ukrajinu.

Celu vest i snimak pogledajte OVDE.

5 OPCIJA NA STOLU! Šta će Putin da uradio posle naleta Ukrajinaca? Obaveštajci tvrde da vide sve ruske karte!

Snimak artiljerijske jedinice ruskih snaga u borbi; Eksplozija u Krivom Rogu, kamera zabeležila prelet rakete (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

 

 

17.42 - Šta će sada učiniti ruski predsednik Vladimir Putin? – pitanje je kojim se, posle ukrajinske kontraofanzive, svi bave. Šef Kremlja tek treba da javno komentariše dešavanja na frontu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šok na Ruskoj državnoj televiziji! (VIDEO)

17.16 - Potpuni šok dogodio se na ruskoj državnoj televiziji nakon prikazivanja Zelenskog u Izjumu.

Celu vest i snimak pogldeajte OVDE.

Prelet rakete i gust dim u Krivom Rogu (FOTO/VIDEO)

16.48 - Snimak preleta rakete iznad Krivog roga i fotografija dima nakon udara.

 

 

 

 

 

 

KADIROV: Da je moja volja, proglasio bih vanredno stanje i upotrebio bilo koje oružje

Snimak artiljerijske jedinice ruskih snaga u borbi; Eksplozija u Krivom Rogu, kamera zabeležila prelet rakete (FOTO/VIDEO)

Foto: AP

 

 

16.10 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov obratio se "nasilnim i najskeptičnijim komentatorima" i rekao da se ruske trupe nisu nigde povukle tokom specijalne operacije objavio je na svom kanalu na mreži Telegram.

Celu vest pročitajte OVDE.

Evakuisano 20.000 stanovnika iz Harkova 

15.49 - Više od 20.000 stanovnika Balakleje, Kupjanska, Izjuma, Volčanska i drugih naselja Harkovske oblasti evakuisano je u Rusiju, saopštile su vlasti regiona.

HITNA EVAKUACIJA Ukrajinski guverner zabrinut za stanovništvo

15 27 - Pavlo Kirilenko postavio ukrajinski guverner Donjecke oblasti na jugoistoku zemlje postavio je slike napada na grad Kramatorsk i pozvao na evakuaciju stanovnišva.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništen ukrajinski helikopter Mi-8 

15.05 - Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Hersonskoj oblasti uništili su helikopter Mi-8 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine sa diverzantsko-izviđačkom grupom u njemu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Kremlj: Ne treba gas samo Evropi

14:40 - Kremlj je danas pokušao da umanji važnost pada prodaje gasa evropskim zemljama, poručivši da ima drugih zemalja koje su spremne da kupuju ruske energente.

U odgovoru na novinarsko pitanje o budućnosti izvoza gasa Evropi, Dmitri Peskov, portparol ruskog predsednika Putina, rekao je da će Rusija nadoknaditi gubitke nastale padom prodaje u Evropi prodajom drugim državama.

 

"Rat" 16 puta pomenut u Ursulinom izveštaju

14:05 - 

 

 

 

LNR: Ukrajina napala Lugansk oružjem koje su isporučile SAD 

13:45 - Vlasti Luganske Narodne Republike tvrde da su ukrajinski militanti gađali civile u gradu Perevalsku raketnim sistemima HIMARS. Šest tinejdžera je povređeno, a jedan, navodno star 16 godina, je poginuo.

 

 

 

MOSKVA PRVI PUT PRIZNALA PORAZ! Izvori iz Kremlja pokušavaju da skinu odgovornost sa Putina

13:00 - Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i mapu sukoba u Ukrajini. Prema rečima stručnjaka Instituta, Moskva je prvi put otvoreno priznala poraz.Kremlj je priznao poraz u oblasti Harkova, prvi put da je Moskva otvoreno priznala poraz od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Kirilenko pozvao na evakuaciju iz okupiranih područja

12:45 - Ukrajinski guverner Donjecke oblasti na jugoistoku zemlje Pavlo Kirilenko ponovo je danas pozvao na evakuaciju ljude iz područja koja su ostala pod kontrolom proruskih snaga navodeći da će u suprotnom biti mete ruskih napada.

"Rusi namerno muče lokalno stanovništvo na osvojenim područjima i zbog toga je jedino rešenje za civilno stanovništvo da se evakuiše u bezbednija područja u Ukrajini", istakao je Kirilenko.

 

Zelenski obišao Izjum, zahvalio vojnicima i podigao zastavu

12:30 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obišao je danas grad Izjum, koji su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage i svečano podigao ukrajinsku zastavu iznad zgrade gradskog veća, saopštila je ukrajinska vojna brigada.

 

 


Zelenski je zahvalio vojnicima na "oslobađanju ukrajinskih teritorija", prenosi Rojters.

 

 

 

Ruske snage oslobodile Nikolajevku

11:30 - Savezničke snage oslobodile su Nikolajevku i Nikolajevku Drugu u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Prema stanju od 14. septembra 2022. godine na teritoriji Donjecke Narodne Republike grupa trupa DNR i LNR je uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije oslobodila Nikolajevku i Nikolajevku Drugu - navodi se na Telegramu štaba.

 

Ruski "Aligatori" u borbi protiv ukrajinskih snaga

10:45 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog dejstva jurišnih helikoptera Ka-52 "Aligator" pri odbijanju desanta Oružanih snaga Ukrajine na Nuklearnu elektranu "Zaporožje".

 

 

 

Ursula fon der Lajen najavila posetu Ukrajini

Snimak artiljerijske jedinice ruskih snaga u borbi; Eksplozija u Krivom Rogu, kamera zabeležila prelet rakete (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

09:45 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da EU ostaje solidarna sa Ukrajinom, i ujedno najavila mere za jačanje konkurentnosti i ekonomije Unije.

Najavila je da danas putuje u Ukrajinu, gde će razgovarati sa predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim.

"Naše zajedničko tržište je veliki uspeh, i vreme je da to bude uspešna priča i za Ukrajinu", poručila je ona.

VB: Rusija prvi put koristila iranske dronove u Ukrajini

09:00 - Rusija je verovatno prvi put koristila bespilotne letelice iranske proizvodnje u ratu protiv Ukrajine, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

 

 


Rusija je verovatno prvi put upotrebila iranske dronove u Ukrajini, saopštila je danas britanska obaveštajna služba , nakon što je Kijev izvestio da je juče oborio jednu od bespilotnih letelica "Šahid-136", prenosi Rojters.

 

 

Oružje za Ukrajinu: Najviše iz SAD i Britanije

08:43 - Najnoviji paket pomoći Vašingtona ukrajinskim oružanim snagama vredan je 675 miliona dolara, London je drugi po isporuci oružja Kijevu, a i mnoge druge zemlje pružaju pomoć Ukrajini, objavio je danas "Dojče vele".

U 20. paketu pomoći Bajdenove administracije, trebalo bi da bude isporučeno sto oklopnih transportera hamvi za zaštitu ukrajinskih vojnika na linijama fronta.

 

Kijev: Granatiran Nikolajev

08:30 - Ruske snage tokom noći izvele su masovno grantiranje Nikolajeva, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Sjenkovič, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, oštećene su stambene zgrade.

 

Bajden: Napredak Ukrajine u kontraofanzivi, rat će se odužiti

Snimak artiljerijske jedinice ruskih snaga u borbi; Eksplozija u Krivom Rogu, kamera zabeležila prelet rakete (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

 

 

08:00 - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio da je Ukrajina postigla značajan napredak u kontraofanzivi protiv ruske vojske, ali da nije moguće reći da li je rat na prekretnici.

Na pitanje novinara da li je rat u Ukrajini na prekretnici, Bajden je juče rekao da je teško na to odgovoriti, ali da misli da će se sukob odužiti, prenosi Rojters.

Zelenski:Oslobođeno 8.000 km2, stabilizovano pola od toga

Snimak artiljerijske jedinice ruskih snaga u borbi; Eksplozija u Krivom Rogu, kamera zabeležila prelet rakete (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

 

07:30 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije, u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, prenosi Rojters.

"Stabilizacione mere su završene na otprilike polovini te teritorije, a na oslobođenom području približno iste veličine, mere stabilizacije su još uvek u toku“, rekao je Zelenski u sinoćnom obraćanju, navodi britanska agencija uz napomenu da u ovom trenutku nije mogla nezavisno da potvrdi ove informacije.

 

Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju

07:00 - Sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Prvi je ponovo osposobljen za rad u subotu, prenosi Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading