MOSKVA PRVI PUT PRIZNALA PORAZ! Izvori iz Kremlja pokušavaju da skinu odgovornost sa Putina
Foto: Alo ilustracija

Kremlj je priznao poraz u oblasti Harkova, prvi put da je Moskva otvoreno priznala poraz od početka specijalne ruske operacije na Ukrajinu u februaru 2022.

Zvaničnici Kremlja i državni medijski propagandisti naširoko raspravljaju o razlozima poraza Rusije u Harkovskoj oblasti, što je značajna promena u odnosu na njihov prethodni obrazac izveštavanja o preuveličanim ili izmišljenim ruskim uspesima sa ograničenim detaljima.

RAT U UKRAJINI ĆE SE ODUŽITI Bajden izneo crne prognoze

Priznanje poraza deo je pokušaja da se kritike za tako razarajući neuspeh odvrate od ruskog predsednika Vladimira Putina ruskom Ministarstvu odbrane (MO). Izvori iz Kremlja sada rade na tome da oslobode Putina bilo kakve odgovornosti za poraz i krive za gubitak gotovo cele okupirane Harkovske oblasti loše obaveštene vojne savetnike u Putinovom krugu.

ISV je ranije izvestio da je Kremlj odložio Putinov sastanak sa ruskim odbrambenim zvaničnicima odmah nakon povlačenja trupa iz oblasti Harkova, produbljujući jaz između Kremlja i ruskog ministarstva odbrane.

 

 

Panika među Rusima

Ruski poraz u Harkovskoj oblasti izaziva paniku među Rusima na okupiranim ukrajinskim teritorijama, vojnicima i vojnim blogerima.

Glavna ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) izvestila je da su ruske vlasti na Krimu pozvale njihove porodice da pobegnu u Rusiju, dok pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) prodaju svoje domove na poluostrvu i hitno evakuišu svoje porodice zbog ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinski generalštab je izvestio da prisilno mobilisane pomoćne jedinice pate od niskog morala i psihičkih problema. Ruski blogeri su sve više zabrinuti zbog ukrajinskih kontraofanziva u različitim oblastima duž linije fronta Donjeck-Zaporoška oblast.

Ruski vojni neuspesi u Ukrajini verovatno nastavljaju da slabe uticaj Rusije u bivšem Sovjetskom Savezu. Jermenija je optužila Azerbejdžan da je 13. septembra prekršio prekid vatre uz posredovanje Rusije i napao jermenske snage duž azerbejdžansko-jermenske granice. Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kasnije tokom dana sazvao sastanak država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo da li će Kremlj ispuniti svoje obaveze prema Jermeniji ako Azerbejdžan nastavi sa napadima.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading