OBELODANJENA DOKUMENTA OTKRILA DUGO ČUVANU TAJNU! Patrijarh Kiril bio je agent KGB-a?
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Godine 1971. 24-godišnji Gundjajev dobio je dopuštenje da se preseli u Ženevu kako bi predstavljao Rusku pravoslavnu crkvu u Svetskom veću crkava. Izveštaji pohranjeni u saveznim arhivima koje je proučavao "Sonntagszeitung" navodno potvrđuju da je mladi sveštenik radio za KGB.

Gundjajevljev dosije ima 37 zapisa između jula 1969. i februara 1989. godine, od kojih se većina odnosi samo na njegove zahteve za vizu i ulazak u Švajcarsku. Postoje dva zapisa u kojima se navodi da je sveštenik stavljen na popis sovetskih činovnika "protiv kojih su preduzete mere". Nije jasno koje su mere primenjene.

OBELODANJENA DOKUMENTA OTKRILA DUGO ČUVANU TAJNU! Patrijarh Kiril bio je agent KGB-a?

Foto: AP

 

"Rečeno nam je: čuvajte se tih sveštenika jer su oni agenti KGB-a. Uvek sam u razgovorima s Kirilom imao osećaj da traži informacije. Bio je vrlo ljubazan, ali je postavljao mnogo pitanja o egzilu i članovima sveštenstva", rekao je anonimni izvor za švajcarske novine.

"KGB je želeo da utiče na Svetsko veće crkava 1970-ih i 1980-ih kako bi prestalo kritiovati ograničenja verskih sloboda u Sovjetskom Savezu i umesto toga kaznio SAD i njegove saveznike", napisao je u svojoj knjizi nemački teolog Gerhard Besier.

Švajcarski mediji primećuju da Gundjajevljev nećak trenutno služi kao glavni sveštenik crkve u Ženevi. Rekao je za !Sonntagszeitung" da njegov ujak verovatno nije bio agent, nego da je stavljen "pod strogi nadzor KGB-a".

Patrijarh Kiril i Ruska pravoslavna crkva odbili su zahteve švajcarskih medija da komentarišu ovu istragu. Svetsko veće crkava izjavilo je za "Sonntagszeitung" da nema informacija o ovom pitanju.

Patrijarh Kiril još poseduje vilu u švajcarskim planinama koju ima otkako je služio u Ženevi. Imanje mu je poklonila Švajcarska. Takođe, u februaru 2020. Open Media otkrila je da Gundjajev ima švajcarski sat s dijamantnim kućištem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading