ŠTA KAŽU PROPISI Za koje zemlje je potreban zeleni karton i koliko košta
Tanjug

Ukoliko se spremate za letovanje u inostranstvu, uvek se postavlja pitanje za koje zemlje je potreban zeleni karton? Tu informaciju ćete saznati u ovom tekstu, a imajte na umu da ovaj dokument ne gledate samo za zemlju u kojoj ćete boraviti, već za sve države kroz koje prolazite.

Koje zemlje traže zeleni karton?

Pre bilo kog putovanja van granica Srbije, proverite da li prolazite kroz neku od zemalja sa kojom Snaša država nema sporazum, odnosno koja zahteva posedovanje zelene karte osiguranja.

Poslednji sporazum koji je stupio na snagu 2012. godine našim vozačima je doneo olakšice. Iako dobijanje međunarodne polise nije komplikovano, ipak je jednostavnije kada vam taj dokument nije potreban.

Veliki broj zemalja pridružio se ovom sporazumu, tako da u tim zemljama važe polise koje već imate.

Da li treba zeleni karton za: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku?

Ovo su zemlje u koje naši putnici najčešće putuju na odmor i za koje najviše upita postoji. Sreća za nas je što sve gore navedene države su članice spomenutog sporazuma, tako da prilikom vožnje na njihovoj teritoriji nije potrebna zelena karta.

Zemlje u kojima takođe nije potrebna međunarodna polisa su: Austrija, Švajcarska, Nemačka, Italija,  Slovačka, Slovenija, Češka Republika, Španija, Francuska, Belgija, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Kanalska ostrva i ostrvo Man, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Švedska, Lihtenštajn, Andora, Norveška i Island.

Da li treba zeleni karton za: Makedoniju, Albaniju, Tursku, Rusiju?

Nažalost, i dalje postoje zemlje koje našim vozačima mogu zatražiti ovaj dokument već na granicama. Našim vozačima je bitno da spomenemo da su to zemlje: Makedonija, Albanija i Turska.

Iako mali broj srpskih vozača putuje automobilom u ove zemlje, želimo da spomenemo da i one spadaju u grupu država koje zahtevaju zeleni karton: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Izrael, Iran, Tunis, Maroko.

Ko izdaje zeleni karton i koliko važi?

Još jednom da spomenemo, da zeleni karton ne gledate samo za zemlje gde ćete provesti odmor, već za sve države kroz koje vozite. Ako na putu do vaše destinacije prolazite kroz neku od zemalja koje smo naveli u grupi onih za koje je potrebno izvaditi međunarodnu polisu, morate je imati u vozilu.

Kako doći do zelene karte osiguranja? Ovaj dokument može vam izdati samo osiguravajuća kuća koja vas trenutno osigurava od autoodgovornosti.

Zeleni karton važi do isteka registracije. Važno je da znate, kada god da izvadite međunarodni dokument njegovo trajanje je do kraja važenja osnovnog osiguranja.

Potrebna dokumenta i cena zelenog kartona

Cena zavisi od osiguravajuće kuće i trenudne ponude, ali uglavnom se kreće od 2.000-3.000 dinara. 

Procedura dobijanja međunarodne polise je vrlo jednostavna. Od dokumentacije trebate ponedi samo polisu obaveznog osiguranja i saobraćajnu dozvolu.

Kupovina zelenog kartona na granici

Još jedna informacija koja vam može biti od koristi. Ukoliko ste krenuli na put iznenada, ili ste potpuno zaboravili da vam je zeleni karton potreban, postoji rešenje i za takve situacije.

Na svakom graničnom prelazu možete kupiti međunarodno polisu, ali naravno uvek ima začkoljica. Na granicama cene su nekoliko puta veće, a njihovo trajanje je dosta kraće, gotovo samo za vreme tog putovanja.

Zato vas savetujemo da zeleni karton izvadite na vreme ukoliko često putujete i nećete morati da razmišljate do isteka registracije.

Informacije i dobijanje zelenog kartona u Beogradu

Agencije za registraciju i tehnički pregled sada imaju mnogo veća ovlašćenja i paket usluga sada je daleko veći. Sve možete uraditi na jednom mestu i tako uštedeti dosta vremena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading