HOĆE DA IZOLUJU SRBIJU? Dritan sa Albancima sprema odmazdu
Shutterstock

 

Ideje o alternativnim regionalnim integracijama iz kojih bi bila isključena Srbija, stigle su u svega nekoliko dana iz Albanije gde je boravila kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, ali i Crne Gore. Dok je Gervala šefici diplomatije Albanije Olti Džački predložila „koordinaciju pet zemalja regiona u odnosu na našeg suseda Srbiju“, Dritan Abazović je bio skromniji u zamislima, pa je novi savez video između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova. Opet bez Srbije.

"I jedna i druga ideja padaju u vodu", tvrdi politički analitičar Dragomir Anđelković," jer niti bi Republika Srpska to dozvolila BiH, niti bi Vlada Crne Gore podržala Dritanov predlog".

Osporavanje Otvorenog Balkana

Pozadina predloga modela povezivanja koji isključuju Srbiju, smatra sagovornik je pokušaj osporavanja "Otvorenog Balkana" i usporavanja njegove realizacije.

„Naši regionalni oponenti probaju na sve moguće načine da stvore jednu vrstu regionalnog saveza koji bi bio usmeren protiv Srbije. Ali, to su prilično slabi računi jer niti su takve integracije izvodljive niti je u bilo kom od predloženih modela moguće zaobići Srbiju. Takođe, Zapad koji podstiče regionalne integracije želi da vidi jednu zonu pored EU koja je relativno stabilna i koja bi na dalje mogla sama da rešava svoje finansijske i druge probleme. I Zapad i zemlje u regionu znaju da je ključna zemlja Srbija, prvo kao najveća, a drugo kao centralna zemlja koju je nemoguće zaobići“, kaže Anđelković.

HOĆE DA IZOLUJU SRBIJU? Dritan sa Albancima sprema odmazdu

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

Podsetimo da je Gervala zahtev za koordinaciju pet zemalja u stavu prema Srbiji svojoj albanskoj koleginici iznela u kontekstu povišenih tenzija na severu Kosova.

„Svi zajedno treba da utičemo na to da mir i stabilnost u našem regionu ne budu ugroženi. Potrebna nam je bolja i značajnija, a ne površna saradnja u svim regionalnim procesima", izjavila je Gervala.

U izjavi za medije ona nije pomenula regionalni projekat tri zemlje, "Otvoreni Balkan", ali je naglasila potrebu ispunjenja dogovora postignutih u okviru Berlinskog procesa.

HOĆE DA IZOLUJU SRBIJU? Dritan sa Albancima sprema odmazdu

EPA/ Skupština Crne Gore

 

S druge strane, potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović nije se libio da pomene "Otvoreni Balkan", pronalazeći u njemu „neke atraktivne elemente“, ali je izneo mišljenje da treba napraviti inicijativu koja bi bila funkcionalna i stvorila mogućnosti da saradnja postane konkretna.

Za prištinsku RTV21 Abazović je pričao o potencijalnoj novoj inicijativi između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Savez izvodljiv kao što bi bio onaj između Srbije i Aljaske

Po mišljenju Dragomira Anđelkovića ovakvi predlozi su sumanuti. To bilo isto kao kada bi neko rekao da Srbija treba da se pripoji Aljasci. Sa tim se neće složiti ni Republika Srpska niti srpski element u Crnoj Gori.

„Prvo u Bosni i Hercegovini bi Republika Srpska blokirala svaki sličan predlog što znači da Bosna i Hercegovina ne mogu biti uključene u sličan savez. Drugo,u Crnoj Gori čak ni režim Mila Đukanovića teško da bi se odlučio na nešto tako jer bi dobio unutrašnje proteste. Sve ovo su prazne priče. Alternativa "Otvorenom Balkanu" jednostavno ne postoji“, kaže Anđelković.

Anđelković zaključuje da je "Otvoreni Balkan" moguć samo ako su svi za to zainteresovani, ali ukazuje da Srbija ne bi trebalo da bude ta koja će previše da ga gura.

„Mi treba da razvijamo svoje odnose sa Rusijom, Kinom i svim zapadnim zemljama gde je to moguće na konstruktivan način“, zaključuje Anđelković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading