MINISTAR SINIŠA MALI: Preispitacemo kriterijume za finansiranje lokalnih samouprava
Tanjug/Strahinja Aćimović

„Komisija u kojoj je 11 novih članova, šest koje je imenovala Vlada Srbije i pet ispred lokalnih samoprava, zasedala je prošle nedelje. Ona treba da sagleda postojeće kriterijume i da definiše nove“, rekao je Mali.

Istakao je da se to radi jer isti kriterijumi važe skoro 10 godina, a na terenu su se u međuvremenu dogodile mnoge promene.

Prema njegovim rečima, jedan od preduslova za definisanje novih kriterijuma jeste popis stanovništva koji je zbog pandemije odložen sa ove na sledeću godinu.

Govoreći o velikim infrastruktirnim investicijama rekao je da je u budžetu za sledeću godinu za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namenjeno 255 milijardi dinara.

Da je takvo isto ministarstvo postojalo 2012. budžet bi mu bio 30 milijardi dinara,“ rekao je Mali i ocenio da se Srbija u međuvremenu mnogo promenila i da su u vreme Dragana Ðilasa mogli samo da se sanjaju sadašnji veliki projekti kao što su izgradnja beogradskog metroa i železnička pruga od Novog Sada do Kelebije.

Prema njegovim rečima, za prugu i prve dve linije metroa predviđeno je oko šest milijardi dinara, ali kako je ocenio, Srbija to može da gradi jer ima para i javne finansije su joj stabilne.

„Na Makišu gde je juče počela gradnja metroa protestovali su zgubidani koji u 10,11, 12 sati u ponedeljak nisu imali šta da rade nego da dva tri sata provedu na gradilsitu i da smetaju radnicima koji pošteno rade“, rekao je on i istakao da se izgradnja metroa nastavlja bez obzira na proteste.

Naveo je i da će na ovom projektu biti angažovano više od 50 velikih kompanija i više od 500 malih firmi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading