MINISTAR MALI ODGOVORIO NIKEZIĆU On i njegov gazda Đilas pričaju bajke, zaboravljajući da su publiku odavno izgubili
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

 

On je istakao da Nikezić vređa građane Srbije kada kaže da je problematično povećanje minimalne zarade od 1. januara sledeće godine, jer se sećaju štetočinske politike koja je vođena dok su i on i njegov gazda bili u vlasti.

„Nikeziću, stub budžeta nije minimalna zarada koja se ne ni ne nalazi u budžetu, već kapitalne investicije, odnosno sve ono o čemu građani maštaju decenijama, a što je bilo nedostižno zbog lopovluka onih koji su vladali – putevi, metro, zdravstvo, ekologija i sl. To bi znao da si pročitao Predlog budžeta, umesto što pričaš napamet. Jasno je da ste i ti i tvoj gazda zabrinuti, jer u budžetu za narednu godinu nema prostora za tebe, tvog gazdu i vama slične. Inače, i ludom je jasno da je drastična razlika po pitanju zarade građana danas i nekada dok ste vi vladali. Minimalna zarada u 2022. godini će u odnosu na 2012. biti 80 odsto veća, a u odnosu na 2010. više nego udvostručena. U istom ovom periodu, realna kupovna moć minimalne zarade biće povećana za 34,9 odsto u odnosu na 2012, a čak za oko 40 procenata realno veća nego u 2010. godini. Dakle, od 1. januara sledeće godine minimalna zarada biće nešto veća od 35.000 dinara, odnosno oko 300 evra. Za razliku od vas, mi stvaramo, gradimo, dok ste vi uživali u nesreći građana koju ste kreirali, jer ste od tih istih građana, o kojima sada lažno brinete, krali novac, koji je završio na privatnim računima od Mauricijusa, preko Švajcarske do Hongkonga“, naveo je Mali.

Mali je naveo da su javne finansije u Srbiji danas stabilne, da novca ima i podsetio da su i sledeće godine planirana velika ulaganja, zbog čega je budžetom planiran iznos za kapitalne investicije od 406,7 milijardi dinara, što je 6,1 odsto BDP-a, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3 odsto BDP-a. Kako je objasnio, to će dodatno doprineti kreiranju povoljnijeg i poslovnog i životnog ambijenta u Srbiji.

„Ma koliko to Đilasu ili Nikeziću smetalo, budžet za narednu godinu zasnovan je na realnim pretpostavkama i procenama. Mi uvek težimo da postignemo više, zbog čega nam je u fokusu bolji životni standard građana. Ideja je da učinimo sve što je moguće da se što brže razvijamo i da naša ekonomija raste, zbog čega i realizujemo plan „Srbija 2025“, koji podrazumeva da prosečna plata za četiri godine bude oko 900 evra, a prosečna penzija od 420 do 430 evra“, naveo je on.

On je objasnio da je posebna pažnja data najugroženijim grupama stanovništva, o kojima se danas vodi računa, pa je tako predviđeno i budžetom za 2022. godinu.

„Izdvajanja iz budžeta za boračku i invalidsku zaštitu u 2022. godini uvećana su za 257 miliona dinara, dok su izdvajanja za učenički, studentski standard i stipendije veći za 368 miliona dinara, u poređenjima sa izdvajanjima u 2021. godini. Umanjenje za socijalna davanja se odnose na sredstva iz EU fondova, izvor finansiranja 56, zbog završetka projekata koji su se finansirali iz sredstava EU Fondova, a socijalna davanja planiraju se na osnovu donetih propisa i procene broja korisnika i u skladu sa navedenim ne može se planirati veći iznos sredstava“, naveo je on.

Naveo je i da ga čudi što Nikezić i njegov gazda pominju zarade građana, jer je i polovina od iznosa koji se danas isplaćuje, u njihovo vreme bila misaona imenica. Kako je objasnio, primera radi, plate medicinskih radnika i sledeće godine biće uvećane za 8 odsto, pa će tako zarada medicinskih tehničara i sestara biti oko 61.500 dinara neto, lekari na specijalizaciji će imati platu od 95.890 dinara neto, a lekar specijalista gotovo 120.000 dinara neto.

Istakao je da je sumanuto pričati o siromaštvu danas, zaboravljajući kako se živelo dok su oni bili uvaljeni u fotelje i naveo da o standardu stanovništva najbolje govori podatak o povećanju broja zaposlenih lica. Dodao je i da još uvek niko ne može biti zadovoljan životnim standardom, zbog čega je njegov rast prioritet, ali da su primetni pomaci nabolje.

„Danas, na formalnom tržištu rada zaradu prima više od 2,2 miliona ljudi, a to je povećanje za čak 341.000 ljudi u odnosu na 2012. godinu. Uprkos negativnim efektima pandemije, stopa nezaposlenosit nije povećana, a drastično je niža od 26 odsto kolika je bila u 2012. godini. Danas je 11,1 odsto i to smo postigli ekonomskim paketom pomići privredi i stanovništvu tokom 2020. i 2021. godine. Uspeh tog ekonomskog paketa pomoći je potvrđen izostankom negativnih efekata na tržište rada i na privrednu aktivnost, uz očuvanje radnih mesta i u privatnom i u javnom sektoru. Predpandemijski nivo ekonomske aktivnosti dostignut je u prvom kvartalu 2021. godine, a država je tokom cele 2021. bila snažan oslonac domaćoj privredi i građanima. Podsetiću vas, paket pomoći je vredan 8 milijarde evra“, rekao je Mali.

Napomenuo je da i Đilas i njegovi uposlenici konstantno pričaju bajke, verovatno zaboravljajući da su publiku odavno izgubili.

„Tako su pričali da mi izmišljamo da će plata biti 500 evra, a mi ne samo što smo ispunili obećanje, već je prosečna plata u Srbiji nastavila da raste, a očekujemo da će na kraju ove godine biti 620 evra. Zabrinjavajuće je što ta interesna ekipa računa na zaborav građana. Ne postoji onaj ko bi zaboravio nepočinstva kojima su se bavili, u šta će se uveriti i na izborima koji će biti organizovani sledeće godine“, rekao je Mali.

On je rekao da je Nikezićeva priča o inflaciji takođe sumanuta, jer je reč o inflaciji na svetskom nivou, a u Srbiji danas je i u uslovima pandemije virusa korona jednocifrena.

„Ne zaboravlja se dvocifrena inflacija koja je bila u njihovo vreme, jer je bila i preko 11 odsto, dok je pre pandemije, ova današnja, domaćinska Srbija imala nisku i stabilnu inflaciju od oko 2 odsto godišnje. Ako Nikezić ne zna, red je da ga obavestim da je inflacija izazvana globalnim faktorima i da se dešava u većini zemalja. Zbog pandemije je tražnja za proizvodima bila na veoma niskom nivou, zbog čega je očekivano da međugodišnja stopa inflacije bude viša. Očekuje se da će se rast cena, iako minimalan, stabilizovati početkom sledeće godine“, naveo je on i dodao da bez obzira na rast cena, Srbija danas ima stabilne javne finansije, zbog čega imamo dovoljno novca za realno povećanje plata i penzija. Za razliku od njih, mi to činimo na održivim osnovama“, naveo je on.

Istakao je i da ne može da se načudi Nikezićevom saopštenju gde, između ostalog navodi da Srbija ima šačicu stranih investitora.

„Gospodo, dok ste vi investirali u sopstvene džepove, današnja domaćinska Srbija postala je sigurna i poštovana zemlja, u kojoj svoj interes pronalaze brojni i domaći i strani investitori, zemlja u kojoj ima posla. Mi smo stvorili predvidiv i povoljan poslovni ambijent za investicije i zapošljavanje. Podsetiću tog kritičara i da  su strane direktne investicije dostigle 3,18 milijardi evra do prve dekade novembra, što je više nego prošlogodišnji priliv. Dok smo mi otvarali fabrike i zapošljavali ljude, vi ste ih ostavljali na suvom hlebu. Toliko o šačici stranih investitora. Srbija danas kreira sigurno okruženje kako bi rasla zaposlenost, ali i zarade građana“, zaključio je Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Zeljko

23.11.2021 22:36

Nikezić je propali političar i piun Dragana Đilasa koji više ne može da sakupi dvocifreni broj aktivista a ni glasača.

Sanja

23.11.2021 22:41

Džabe Đilasu laži što smišlja. Narod nema poverenje u njega.