SVE JE POČELO U GARSONJERICI Evo kako je nastala pesma Marinka Rokvića sa kojom je žario i palio u kafanama
Foto: Alo.rs

Legenda narodne muzike Marinko Rokvić preminuo je u 68. godini od karcinoma pankreasa. Gospodin pevač, kako su Marinka zvale sve njegove kolege i verna publika, iza sebe je ostavio na desetine hitova koji će živeti i u decenijama koje dolaze.

„Svađalice moja mala“ jedna je od pesama koja je nastala sredinom osamdesetih, a koja se i dan-danas rado sluša.

Očarana Marinkovim maestralnim vokalnim kvalitetima, tekstopisac Radmila Todorović - Babić napisala je tri pesme koje su obeležile njegovu karijeru – „Potražiću oči nešto zelenije, „Svađalicu“ i „Zamiriši na brazdu“.

Posle saradnje sa Žarkom Pavlovićem Valjevcem, Rokviću je bio nasušno potreban pesnik širokog duha i jasnih, upečatljivih poruka. Radmila je ispunjavala sve uslove.

Alo/Vladimir Markovic

 

U „maloj sobi tri sa tri“ na Bulevaru revolucije u Beogradu, gde je živela sa sestrom Mikicom, Radmila je organizovala svakovečernja druženja uz muziku i niške specijalitete. Jedan od rado viđenih gostiju bio je Marinko Rokvić.

Raspoložena muzička družina često je znala da osvane u garsonjeri sestara Todorović, uz vruć burek kupljen u četiri izjutra u obližnjoj pekari i uz ideje o novim pesmama.

U toj istoj garsonjeri nastale su i pesme koje važe za evergrin narodne muzike, a koje su izašle iz pera Radmile Todorović - Babić - „Mala soba tri sa tri“ (Snežana Đurišić), „Kazuj krčmo, džerimo“, „Rasule se kose moje“ (Usnija Redžepova), „Joj, Rado, joj Radmila“, „Luckasta si ti“ (Miroslav Ilić)...

Prilikom jednog takvog „putešestvija“, umorni od neprospavanih noći, dvojica harmonikaša i kompozitora koji su u to vreme žarili i palili estradom – Dragan Aleksandrić i Miša Mijatović, započeli su prepirku oko toga ko će po doručak.

Foto: Alo!/Rajko RIstić

 

- Što ste, bre, takve svađalice? – prekinula je koškanje Radmila i napomenula da bi tada, drugarski, svi trebalo da odu u pekaru.

Ali, čim je to izgovorila, shvatila je da bi „svađalicu“ mogla da “spakuje“ u pesmu:

- Ne idemo, bre, nigde! Imam ideju! Ti ćeš, Marinko, da pevaš o svađalici! Sada ću da ti napravim pesmu, a ti, Mišo, odmah da si uzeo harmoniku u ruke! Posle ćemo da jedemo...

Rokvić je sa „Svađalicom“ zabeležio nezapamćen uspeh, a 1985. godine na tada čuvenom „Poselu 202“ ova pesma bila je proglašena pesmom godine.

BONUS VIDEO:

OVOJ PEVAČICI JE SPASIO KARIJERU Mrka joj je otkrio Aninu tajnu, a ono što joj je rekao uz to nateralo ju je na promene!

Komentari (0)

Loading