JASAN STAV KINE Novo saopštenje Pekinga o ukrajinskoj krizi
Foto: Alo/Shutterstock

„Obratili smo pažnju na odgovarajuće poruke u vezi sa ukrajinskim pitanjem. Kina je uvek držala objektivnu i pravednu poziciju i odlučno je i aktivno doprinosila mirovnim pregovorima“, navodi se u saopštenju Ministarstva na pitanje da prokomentariše izjave ruskog predsednika, prenosi Sputnjik.

U kineskom Ministarstvu su podsetili da je Kina u februaru 2023. godine objavila stav o političkom rešenju ukrajinskog sukoba koji uključuje 12 tačaka, uključujući poštovanje suvereniteta, početak mirovnih pregovora i ukidanje jednostranih sankcija. Takođe, u maju ove godine Kina i Brazil zajednički su objavili konsenzus u šest tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize koji je dobio pozitivne povratne informacije od više od 100 zemalja.

„Kina će nastaviti da radi sa međunarodnom zajednicom, čineći neumorne napore da promoviše političko rešenje ukrajinske krize“, ističe Ministarstvo.
Istovremeno, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na pitanje da li bi Peking bio spreman da obezbedi platformu za dijalog Moskve i Kijeva ako se strane saglase da otpočnu mirovne pregovore.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading