Volodimir Zelenski
Foto: Alo/Shutterstock

Rusija je započela novu fazu rata sa kojom će faktički strategijom „Anakonda“ pokušati da "zadavi" kompletnu Ukrajinu i suzbije svaku želju za borbom u pokušaji da vlasti u Kijevu nateraju da sednu za pregovarački sto i ispune zahteve Moskve ili da nateraju stanovništvo da u obrnutom reinženjeringu sa novim Majdanom sa vlasti skinu predsednika Volodimira Zelenskog, piše TV Front.

Odluka je doneta još u nedelju a operacija je pokrenuta da u narednom periodu kompletna Ukrajina bude u totalnom mraku sa uništenim kompletnim energetskim sektorom.

Započela je strategija „Anakonda“ postepenog stezanja Ukrajine do konačnog sloma.

Na meti je prvi energetski sektor.

Kombinacija krstarećih, hipersoničnih i balističkih raketa uz masovnu upotrebu dronova kamikaza usmerila se na energetski sektor.

Svaku noć Vazduško-kosmičke snage, raketne snage kopnene vojske i ratna mornarica šalju više od 100 projektila H-101, H-555, H-22, H-32, H-47, 3M22 Cirkon, uz upotrebu P-800 Bastion, Kalibr, Iskander M i K na energetiku Ukrajine.

Na meti napada su hidroelektrane, termoelektrane, razvodna postrojenja, trafostanice, distributivne stanice za transport gasa, sve što ima energetski značaj za svakodnevni život stanovništa, a bez struje nema ni vode, odnosno uslova za rad turbina.

Početak nove strategije krenuo je sa razaranjem hidroelektrane Zaporožje, ali ne rušenje samog obvjekta, nego proizvodnih postorjenja, koja faktički se ne mogu u kratkom vremenskom periodu popraviti ili zameniti sa čime strateški objekti bivaju izbačeni iz upotrebe na duži period.

Sa ovim udarima Rusija je rešila da brutalno kazni Ukrajinu za moskovski masakr uništavanjem najvitalnijih objekata koji su od značaja za normalan život i funkcionisanje, koji mogu dovesti do masovnog napuštanja gradova, velikih migracija prema EU kao i ruralnim područjima.

U prevodu - Rusija vraća Ukrajinu u 19 vek, navodi TV Front.

Jedina nada Ukrajine ostaju nuklearne elektrane, ali njihov kapacitet nije dovoljan da podmiruje potrebe Ukrajine, zbog čega se Kijev za sada da spreči humanitarnu katastrofu oslanja na vanredni uvoz struje iz Poljske, Slovačke i Rumunije.

Na meti udara su Krivižorska teromelektrana 2, Kanevska hidroelektrana na Dnjepru, trafostanice od 330 kW, skladišta gasa u zapadnoj Ukrajini, ali i drugi strateški objekti.

Glavna meta ruski udara su turbine, generatori, visoke peći sve što se koristi u proizvodnji električne energije.

Najgore su prošli energetski objekti: Zmijev, Kaminskaja, Dnjepar, Kirviji Rog, Burštinska i Ladižinska termoelektrane.

- Burštinska i Ladižinska termoelektrane u Ukrajini ozbiljno su oštećene i stavljene iz pogona, za njihovo obnavljanje biće potrebne godine - rekao je izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK Dmitro Saharuk.

Nuklearne elektrane za sada u ovoj fazi ostaju van bilo kakvih udara. Najgora situacija je trenutno u Harkovu koji je svakodnevno na udaru dronova, balističkih raketa i planirajućih avionskih bombi. Harkov je inače drugi najveći grad u Ukrajini i sedište industrije te zeme kako civilne tako i vojne. Termoelktrana TEC -5 koja je postojala u tom gradu je razorena, struje nema, a životni uslovi su sve teži.

Zelenski će definitivno biti prinuđen da evakuiše milione Ukrajinaca ili u zapadnu Ukrajinu ili u zapadnu Evropu, što će označiti novi migrantski talas koji će pritisnuti zapadnu Evropu.

Paraleno sa uništavanjem energetskog sektora zbog terorističkih napada u Moskvi na udaru će se naći i centri odlučivanja. To je već urađeno kada je hiperzvučnim raketama napadnuto sedište SBU.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading