Danska sastanak
Foto: AP/Mads Claus Rasmussen (SUB)

- U budućnosti moramo suštinski ojačati sankcije Rusiji i eliminisati sve ruske trikove u vezi sa tim. Svaka šema za zaobilaženje sankcija je bukvalno ulaganje u teror. Dakle, svako ko pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije mora da odgovara za to - naglasio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, još jedan fundamentalni zadatak ove godine je „konfiskacija ruske imovine koja je već zamrznuta, posebno u evropskim jurisdikcijama“.

- Putin mnogo više ceni novac od ljudskog života i zato će kroz gubitak novca i imovine osetiti pravu cenu svoje agresije - smatra on.

Ukrajinski lider je ocenio da je upravo Danska odigrala ključnu ulogu u odobravanju odluke da se Ukrajini isporuče borbeni avioni F-16 i izrazio zahvalnost za svaku manifestaciju „danske podrške našoj zemlji, našem narodu i međunarodnom pravu".

On je podsetio na pokretanje programa finansiranja izvoza preko specijalnog investicionog fonda Danske za podršku isporuke Ukrajini, posebno opreme.

- To je ono što zaista pomaže. Što više zajedničkih rezultata budemo postigli, veća će biti nesposobnost Rusije da ostvari svoje agresivne ciljeve - naglasio je Zelenski.

Danska premijerka je izjavila da e borbeni avioni F-16, koje će obezbediti Danska biti isporučeni do leta ove godine.

- Svi smo veoma srećni što će Danska obezbediti ove borce u saradnji sa Holandijom, Belgijom i SAD. Ovo je veoma moćno oružje. Nadam se da ćemo F-16 moći da vidimo u vazdušnom prostoru Ukrajine u bliskoj budućnosti, pre leta - navela je Frederiksen.

Ona je kašnjenje u transferu borbenih aviona u Ukrajinu objasnila isključivo tehničkim pitanjima koja zahtevaju vreme da se reše.

- Jedini razlog zašto kasnimo sa prebacivanjem F-16 u Ukrajinu je tehničke prirode, zato što je potrebna ozbiljna infrastruktura za održavanje ovih lovaca, a obuka za F-16 je mnogo duža nego za bilo koji drugi sistem naoružanja - objasnila je ona.

Podsetila je da je obuka ukrajinskih pilota počela u avgustu prošle godine i da se odvija „veoma brzo i veoma dobro“.

Zelenski i premijerka Danske potpisali su danas u Lavovu Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti. Prethodno su na Marsovom polju Ličakovskog groblja odali počast poginulim borcima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading