PALO SNAŽNO UKRAJINSKO UPORIŠTE NA LEVOJ OBALI DNJEPRA Ruski u naletu slomili neprijateljske snage
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Krinki je potpuno pod ruskom kontrolom, tamo je poraženo 3.500 ukrajinskih vojnika, precizirao je ruski predsednik u razgovoru sa ministrom.

Oružane snage Ukrajine su u gradu Krinki prvi put upotrebile velike dronove sa četiri krila "baba jaga" za snabdevanje svojih trupa, rekao je Šojgu Putinu.

- Potiskivanje ukrajinskih trupa nije išlo lako jer su Ukrajinci neprestano granatirali sa desne obale, artiljerija i dronovi neprijatelja su bili veoma aktivni. Tu smo možda prvi put videli da prenose municiju, hranu i lekove velikim dronovima - naglasio je Šojgu.

Zašto je Krinki važan

Krinki u kome je nekada živelo više od 900 stalnih stanovnika i u kome su stanovnci Hersona imali svoje vikendice u koje su dolazili vikendom ili za vreme leta van Ukrajine skoro niko nije ni čuo. Sada u Evropi svi znaju da je Krinki selo na istočnoj strani reke Dnjepar i da oko njega Rusi i Ukrajinci vode žestoku bitku, gde se smenjuju rečni desanti Ukrajinaca, a obe strane svoju pešadiju pokrivaju artiljerijom i avijacijom.

U prvim danima rata koji je u Ukrajini počeo 24. februara Krinki su zauzeli Rusi, kao i skoro celu Hersonsku oblast. Jak pritisak Ukrajinaca, naterao je Ruse početkom septembra prošle godine na povlačenje iz Hersona. Krinki je ostao u rukama Rusa. U junskoj ofanzivi ukrajinske vojske koja je počela 4. juna 2023, posle nekoliko uzastopnih napada i nasilni prelazaka reke Ukrajincima je pošlo da formiraju dva manja mostobrana na istočnoj strani reke Dnjepar.

U operaciju prelaska krenulo se tek kada je nivo reke Dnjepar naglo opao, a brzina reke smanjila posle rušenja brane Nova Kahovka, koja je opustošila zapadnu obalu reke Dnjepar, koja je i niža od istočne.

Ruska vojska mesecima je ulagala značajan trud da slomi mostobran Ukrajinaca koji se nalaze na istočnoj obali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading