ZA SEDAM NEDELJA USPELI SU DA ZAUZMU DEVET SELA Nemačka vojska besna na Kijev
Foto: mil.gov.ua

Ukrajinske trupe su tokom kontraofanzive, koja traje već sedam nedelja, uspele da zauzmu tek 9 „manjih sela", odnosno svega 150 kvadratnih kilometara (teritoriju veličine 10 sa 15 kilometara), piše nemački „Bild".

Bild neće da ćuti

Zašto nisu uspeli da postignu više? Nemački list podseća da je najmanje devet brigada, odnosno oko 20.000 vojnika trenirano i naoružano na Zapadu između januara i maja ove godine.

Tajni izveštaj Bundesvera u koji su novinari „Bilda" imali uvid i koji oštro kritikuje Ukrajince i način na koji oni koriste zapadno naoružanje i taktike mogao bi da ponudi neke odgovore na to pitanje.

- Njihove trupe su ponekad podeljene na toliko male grupe da svaka od njih radi nešto, ali kolektivno borbeno vođstvo nije prepoznatljivo - piše u izveštaju.

To ne samo da povećava „opasnost od prijateljske vatre", već i dovodi do toga da „manevarski elementi nedostaju u akciji, u trenucima kada je potrebno uhvatiti zalet i uspostaviti vatrenu nadmoć".

Drugim rečima, ukrajinske jedince se rasturaju u toliko male i izolovane grupe - ponekad ne veće od desetak vojnika - da im ni zapadna obuka i oružje ne mogu pomoći. To znači da svaka potencijalna prednost koju bi Ukrajinci mogli da imaju brzo nestaje, zaključuju analitičari Bundesvera.

Nemačka vojska zaključuje da te greške „nisu posledica zapadnih instruktora i njihove obuke", već „ukrajinske operativne doktrine".

Brutalan izveštaj

Razlog za to - što je ukrajinski vojnik iskusniji, to je manje verovatno da će prihvatiti savete koje dobija od zapadnih instruktora, ili da će uopšte otići na takvu obuku, smatraju Nemci, prebacujući svu odgovornost za neuspeh na svoje ukrajinske saveznike.

Izveštaj nastavlja: „U mnogim slučajevima je utvrđeno da vojnici koji nemaju nedavno borbeno ili vojno iskustvo postižu više uspeha tokom obuke od navodno iskusnih i obučenih vojnika."

- Borbeno iskustvo ne znači da je vojnik dobar predvodnik na bojnom polju - dodaje se u izveštaju.

Vojnici koji su prošli obuku u Nemačkoj dobro su naučili osnovne principe ponašanja na bojnom polju, ali nailaze na probleme kada njima komanduju oficiri koji nisu prošli obuku na Zapadu, tvrdi se u izveštaju nemačke vojske.

Dokument Bundesvera eksplicitno naglašava da ukrajinski vojni vrh pokazuje „ponekad značajne nedostatke u vođstvu i rukovođenju procesima na zadovoljavajućem nivou".

Sve u svemu, izveštaj ukrajinsku vojsku prikazuje u krajnje negativnom svetlu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading