RUSKA AVIJACIJA UNIŠTILA CELU ZGRADU! Stigla loša vest o Krimskom mostu (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Sporazum o izvozu žita preko Crnog mora prestao da važi. Rusija odbila da odobri produženje, ističući da se ne primenjuje deo sporazuma koji se tiče nje. UN, EU, SAD i Britanija pozivaju Moskvu da preinači odluku.

BLOG UŽIVO: 

Grupa Ukrajinaca se predala

20.07- Grupa ukrajinskih vojnika dobrovoljno se predala jedinicama ruske vojske u zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik komandant ruskih jedinica.

SAD izdvajaju dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi

17.09- Sjedinjene Američke Države izdvojiće dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi, nakon odluke Ruske Federacije da ne produži sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, saopštila je danas američka Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

"SAD, preko ukrajinske inicijative za poljoprivrednu održivost, daju dodatnih 250 miliona dolara za pomoć ukrajinskom poljoprivrednom sektoru", navodi USAID, prenela je RIA Novosti.

Ukrajinski general: Situacija na istoku je složena, ali pod kontrolom

16.15- Iz Kijeva su danas stigle vesti o složenoj situaciji na ratištu na istoku Ukrajine, ali i o uspesima u pojedinim delovima juga.

- Situacija na istoku je složena, ali imamo stvari pod kontrolom - objavio je na Telegramu general Aleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

 

Zarobljeni američki oklopni transporter M113, bivšim vlasnicima  više neće trebati (FOTO)

15.23

 

 

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

14.34 - Ruska vojska odbila je dva napada ukrajinskih snaga u pravcu Кrasnog Limana; U poslednja 24 sata u donjeckom pravcu odbijeno 12 ukrajinskih napada; Ruska PVO je za poslednja 24 sata uništila 43 ukrajinska drona;

- Ruske snage uspešno nastavljaju ofanzivu u pravcu Кupjanska, napredovali su dva kilometra; Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su 100 vojnika, a sprečeno je i delovanje diverzione grupe;

- Ruska vojska odbila je tri napada ukrajinskih snaga kod Vladimirovke i mesta Urožajno u DNR; Ruske snage likvidirale su uporišta ukrajinske vojske i tehnike kod mesta Stupočki, Кonstantinovka i Кrasno u DNR; Uništeno je skladište municije 79. Desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske kod mesta Кrasnogorovka u DNR;

- U hersonskom pravcu likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika i haubica „Akacija“; U pravcu Кupjanska ukrajinska vojska izgubila je 65 vojnika u poslednja 24 sata, a u donjeckom pravcu 400 vojnika; U južnodnjeckom pravcu i ka Zaporožju ukrajinske snage su takođe pretrpele gubitke u ljudstvu – preko 200 vojnika; U Zaporoškoj oblasti uništena su tri skladišta municije ukrajinskih snaga.

 

 

AMERIKANCI PRIZNALI Zapadni avioni neće biti potpuno efikasni u Ukrajini

13.53Zapadni avioni neće biti u potpunosti efikasni u sukobu u Ukrajini zbog ruske PVO, objavio je Vašington post, pozivajući se na američke zvaničnike.

Ruska avijacija uništila je zgradu (VIDEO)

13.48 - Ruska avijacija uništila je zgradu u Zaporoškoj oblasti, u kojoj su bili vojnici Oružanih snaga Ukrajine, prenose ruski izvori.

 

 

Peskov: Prekid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN

13.25 - Raskid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i Rusija visoko ceni njegove napore, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Ovo nije krivica Gutereša ili UN, mi visoko cenimo ulogu generalnog sekretara u zaključivanju ovih sporazuma i visoko cenimo njegove napore u pokušaju da ubedi evropske zemlje da ispune svoje obaveze. Ali, nažalost, to se nije dogodilo. Stoga je reč 'beskrupulozan' apsolutno primenljiva na evropske zemlje", rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da je Ruska Federacija ispunila svoje obaveze i nekoliko puta produžavala ovaj dogovor, uprkos činjenici da uslovi ovih sporazuma u ​​odnosu na Rusku Federaciju nisu sprovedeni, prenosi Ria novosti.

Kako je ocenio, sporazum o žitu kijevski režim koristi u vojne svrhe i to je važan aspekt koji ne treba zaboraviti. Portparol Kremlja istakao je da su se zemlje Evropske unije ponele bestidno, odbijajući da ispune uslove sporazuma.

Rusi priznali: Deo Krimskog mosta je nepopravljivo oštećen

13.05 - Ruski zvaničnik priznao je da je barem jedan deo Krčkog mosta nepopravljivo oštećen nakon jučerašnjih eksplozija. Tokom sastanka s Vladimirom Putinom zamenik premijera Marat Husnulin navodno je rekao da most neće biti u potpunosti otvoren za promet do novembra.


Saobraćaj je delimično obnovljen nakon eksplozija, ali su juče viđene duge prometne gužve dok su ruski turisti kretali kući vozeći se kroz delove okupiranog južnog dela Ukrajine. Husnulin je rekao da je plan otvoriti jednu stranu mosta za dvosmerni saobraćaj do 15. septembra, a drugu stranu u novembru.

Husnulin je dodao da će jedan deo mosta morati da bude demontiran.

GORI NATO ORUŽJE NA BOJNOM POLJU! Plamen se vinuo u nebesa (VIDEO)

12.25Tokom borbi kod Staromjerskog, došlo je do uništavanja oklopnih vozila NATO saveza ustupljenih Oružanim snagama Ukrajine.

Ukrajinski generalštab: Rusi prešli u napad

11 48 - Ruske snage prešle su u ofanzivu u pravcu Kupjanska, a ukrajinske snage drže čvrstu odbranu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštab ukrajinske vojske dodaje da su ruske snage nastavile da koncentrišu napore na pravcu Marinke, Limana, Avdejevke i Bahmuta i navodi da je na tim pravcima i na pravcu Kupjanska proteklog dana bilo 36 sukoba.

Istovremeno, predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljov izjavio je da su ukrajinske snage postigle uspeh u ofanzivi na dva pravca južnog dela fronta i da sada drže pozicije.

- Istovremeno, u pravcu Bahmuta, ukrajinska vojska nastavlja da sprovodi ofanzivne operacije severno i južno od grada - naveo je Kovaljov.

Prema njegovim rečima, ruske snage pružaju snažan otpor i teške borbe se nastavljaju.

IZNAD KRIMA OBORENO 28 DRONOVA Novi noćni napad Ukrajinaca

11.15 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je odbijen napad ukrajinskih snaga na Krim uz primenu 28 dronova.

Nemačka vojska naručila stotine hiljada granata

11.14 - Nemačka vojska naručila je nekoliko stotina hiljada artiljerijskih granata od firme "Rheinmetall" kako bi nadoknadila zalihe koje je istopio rat u Ukrajini, objavila je danas ta obrambena firma.

Rojters izveštava da je "Rheinmetall" objavio da je dobio novi okvirni ugovor za isporuku artiljerijske municije kalibra 155 mm, što predstavlja potencijalni volumen narudžbine od oko 1.2 milijarde evra.

Vagnerov konvoj stigao u Belorusiju

10.25 - Prvi konvoj Vagnerovih snaga stigao je u prethodno napuštenu vojnu bazu u Bjelorusiji, a prema njoj su na putu još najmanje dva konvoja, otkrila je CNN-ova analiza satelitskih snimki i videozapisa sa društvenih mreža.

Satelitske snimke kompanije "Planet Labs" pokazuju prvi konvoj koji stiže u belorusku vojnu bazu koja je godinama bila prazna. Konvoj se proteže sve od baze do izlaza s autoputa. Manje od sat vremena kasnije, nova satelitska slika kompanije "Airbus" pokazuje celi konvoj parkiran u bazi.

CNN je uspeo da potvrdi da su vozila pripadala Vagnerovim snagama jer se nekoliko vozila na satelitskoj slici Airbusa podudara s onima viđenima na videozapisu objavljenom na društvenim mrežama koji prikazuje konvoj sa Vagnerovim zastavama, zaustavljen uz autoput.

Konvoj viđen na videu je uključivao brojne kamione, velike platforme s buldožerima, kamione za odvoz smeća kao kombije i desetine civilnih kamiona i automobila. CNN je ukupno identifikovao 115 novih vozila u bazi, kojih nije bilo na prethodnim satelitskim snimkama.

Ovo je prvi put da su Vagnerove snage viđene nakon njihovog neuspelog pokušaja pobune u junu. Još dva Vagnerova konvoja kretala su se juče poslijepodne prema bazi.

 

Rusi oborili dron "Bajraktar" (FOTO)

10.10 - Juče su u rejonu sela Herojskoje, u pravcu Hersona, momci iz 80. arktičke brigade oborili "Bajraktara", još jednom dokazavši da su najbolji.

 

 

 

Snimak udara u Odesi i Nikolajevu (VIDEO)

09.30 -  

Ruske snage u toku noći izvršile seriju raketnih udara u Odesi i Nikolajevu

 U glavnoj luci u Odesi je u raketnom napadu oštećeno nekoliko objekata, izjavio je predstavnik vojne uprave Odese Sergej Bratčuk.  

 Predstavnik vojne administracije Nikolajeva Vitalij Кim rekao je da je na jednom industrijskom objektu izbio požar.

 

 

Tajna laboratorija Velike Britanije

08.30 - Velika Britanija proučava ruske tenkove u tajnoj laboratoriji, izjavio je načelnik štaba britanske odbrane admiral Toni Radakin.

Pogledajte kako izgleda Krimski most (VIDEO)

08.27 - Snimak dolaska prvih automobila na Кrimski most nakon obnavljanja saobraćaja na njemu.

 

 

Stoltenberg osudio odluku Rusije da se povuče iz Crnomorske inicijative za žito

07.34 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltember osudio je danas odluku Rusije o suspenziji sporazuma o slobodnom transportu žitarica kroz Crno More.

Ukrajina: Rusija napala dronovima, eksplozije u Odesi i Nikolajevu

07.00 - Ruske snage napale su nooćas Ukrajinu bespilotnim letelicama Šahed, a eksplozije su čuke u Nikolajevu i Odesi, prenose ukrajinski mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading