Patrijarh Kiril
Foto: Tanjug/Oleg Varov (HOGP)

„Hristos Voskrese! Te dve reči daju toliku snagu da iz njih lica ljudi blistaju duhovnom radošću i stvarnost oko nas bukvalno se preobražava. Ovaploćenjem, stradanjem i trodnevnim uspenjem, naš Spasitelj obnavlja čovekovu prirodu, izbavlja nas od greha i smrti, otvara ljudima vrata Nebeskog carstva i pokazuje nam put jedinstva sa Tvorcem. U Hristu, koji je pomirio svet sa Bogom, dobijamo priliku da dobijemo usinovljenje i opravdanje, da steknemo život večni“, napisao je patrijarh Kiril.

Prema njegovim rečima, Vaskrsenje Hristovo je kamen temeljac pravoslavne vere.

„Uskrsnuće Hristovo pretvara smrt u besmrtnost, tugu u radost, propast u nadu. Na Krstu i u Vaskrsenju otkriva nam se Bog beskrajne dobrote i savršene ljubavi što nas podstiče na zahvalnost Stvoritelju i daje snagu da prevaziđemo najteža duševna stanja i teške okolnosti, uzdiže nas iznad vreve svakodnevice, pomaže ispravljanju prethodnih grešaka i uništava malodušnost koja nas sprečava da živimo punopravno i da se duhovno razvijamo“, naveo je on.

Ruski patrijarh je podsetio da Vaskrsenje Hristovo svedoči o predstojećem opštem vaskrsenju svih mrtvih.

„Neka praznik Vaskrsenja Gospoda Isusa bude stalni podsetnik na ova istinita Božanska obećanja koja nam daju nadu i snagu u najtežim trenucima. Neka nas sve ovo slavlje nadahne da živimo u veri i ljubavi, znajući da ni smrt, ni stradanje, ni zlo ne mogu nas savladati ako smo sa Hristom i u Hristu, koji je pobedio greh, smrt i svaku nepravdu. Proslavimo Pashu Gospodnju čistotom života, dobrim ponašanjem i dobrim delima“, zaključio je patrijarh, prenosi Sputnjik.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading