ŠTA SE DEŠAVA KADA PUTIN STISNE CRVENO DUGME Postoje 4 scenarija u kojima Rusija odgovara NUKLEARNOM SILOM
Foto: Ilustracija

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je tokom vikenda da nuklearne snage njegove nacije treba da budu stavljene u stanje visoke pripravnosti, što je izazvalo bojazan da bi ruski napad na Ukrajinu mogao da dovede do nuklearne eskalacije.

U dokumentu iz 2020. pod nazivom "Osnovni principi državne politike Ruske Federacije o nuklearnom odvraćanju" navodi se da ruski predsednik donosi odluku o upotrebi nuklearnog oružja.

Mali kofer, poznat kao "Čeget", uvek se drži blizu predsednika, povezujući ga sa komandnom i kontrolnom mrežom ruskih strateških nuklearnih snaga. "Čeget" ne sadrži dugme za nuklearno lansiranje, već prenosi naredbe za lansiranje centralnoj vojnoj komandi - Generalštabu.

Ruski Generalštab ima pristup šiframa za lansiranje i ima dva načina lansiranja nuklearnih bojevih glava. Može da pošalje šifre autorizacije pojedinačnim komandantima naoružanja, koji bi zatim izvršili procedure lansiranja.

Postoji i rezervni sistem, poznat kao "Perimetar", koji omogućava Generalštabu da direktno inicira lansiranje kopnenih raketa, zaobilazeći sva neposredna komandna mesta.

Šta je značila Putinova naredba o visokoj pripravnosti?

Putin je tokom vikenda rekao da nacionalne nuklearne snage treba da budu u stanju visoke pripravnosti. Sledećeg dana, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su njene nuklearne raketne snage stavljene na "pojačano" borbeno dežurstvo.

Izraz pojačano, ili specijalno, borbeno dežurstvo ne pojavljuje se u ruskoj nuklearnoj doktrini, ostavljajući vojne stručnjake zbunjenim šta bi to moglo značiti.

ŠTA SE DEŠAVA KADA PUTIN STISNE CRVENO DUGME Postoje 4 scenarija u kojima Rusija odgovara NUKLEARNOM SILOM

Shutterstock

 

Pavel Podvig, viši istraživač na Institutu Ujedinjenih nacija za istraživanje razoružanja u Ženevi, rekao je na Tviteru da je naredba možda aktivirala ruski nuklearni sistem komande i kontrole, u suštini otvarajući komunikacione kanale za bilo kakvu naredbu o lansiranju. Alternativno, rekao je da bi to moglo značiti da su Rusi dodali osoblje u svoja nuklearna postrojenja.

U kojim slučajevima Rusi lansiraju nuklearke?

Predstavljena su četiri scenarija koja bi mogla opravdati upotrebu ruskog nuklearnog oružja:

1. Upotreba nuklearnog oružja ili oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika.

2. Podaci koji pokazuju lansiranje balističkih projektila usmerenih na Rusiju ili njene saveznike.

3. Napad na kritične vladine ili vojne lokacije koji bi potkopao akcije odgovora nuklearnih snaga zemlje.

4. Upotreba konvencionalnog naoružanja protiv Rusije "kada je samo postojanje države ugroženo".

Federacija američkih naučnika procenjuje da Rusija ima 5.977 nuklearnih bojevih glava, više od bilo koje druge zemlje. Od toga, 1.588 je raspoređeno i spremno za upotrebu. Njegove rakete mogu biti ispaljene sa kopna, iz podmornica i aviona.

Putin je nadgledao koordinisanu probu ruskih nuklearnih snaga 19. februara neposredno pre nego što je naredio ulazak trupa u Ukrajinu.

Do danas, jedina upotreba nuklearnog oružja tokom sukoba bile su atomske bombe koje su Sjedinjene Države bacile na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 1945. godine, na kraju Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading