PAKAO NA ZEMLJI Devojka otkrila kakav je život dočekao u terorističkoj organizaciji ISIS (VIDEO)
Printscreen

21-godišnjakinja je u novom dokumentarcu "Povratak: život nakon ISIS-a" govorila o užasima koje žene u ISIS-u proživljavaju - posebno žene poput nje koje dođu iz drugih država.

Šamima je kao tinejdžerka otišla iz Velike Britanije kako bi se pridružila organizaciji u Siriji.

Sa samo 15 godina stigla je u Siriju s još dve devojke koje su imale isti cilj - pridružiti se ISIS-u. Jedna od njenih prijateljica je navodno bila ubijena u bombardovanju, dok se drugoj gubi svaki trag.

Kad je stigla u Siriju, prvo su je smestili u dom za neudate žene, gde je čekala da joj pronađu muža. Šamima nije htela da se uda, međutim životni uslovi u tom smeštaju bili su toliko nepodnošljivi da je htela što pre da ode.

"Bila sam u toj kući možda mesec dana, a zatim su mi ponudili supruga", navodi Šamima.

"Prvo te pitaju o sopstvenim željama, tj. kakvog supruga želiš - preferiraš li određenu nacionalnost, godište, jezik. Nakon toga filtriraju muškarce po tvojim željama i ponude ti upoznavanje", priča ona.

"Bilo je zaista čudno, nisam znala da kuvam s 15 godina i on je bio šokiran tom spoznajom. Pomislila sam da je sam kriv kad je oženio 15-godišnjakinju. Ženama se tamo objašnjava njihova uloga u domaćinstvu - moraju da ostanu kod kuće sa suprugom i decom, a mogu se udati već sa 9 godina".

Šamima je rekla da se ženama tamo sve govori - kako da se ponašaju i kako da se oblače. Sve im je to govorila "ISIS policija" koja bi išla okolo i vikala na njih ako se ne drže pravila.

Amerikanka Hoda Muthana koja se pridružila ISIS-u 2014. godine priseća se svog iskustva:

"Jednom sam nosila Najk patike s malom, ružičastom linijom. Vikali su na mene da ne mogu to da nosim, jer izgleda previše privlačno. Nisam smela da nosim naočare, a vikali bi na mene čim bi skinula rukavice. Očekivala sam srećno mesto, gde Muslimani pomažu u školama, bolnicama i celoj zajednici, no na kraju je ispao veliki nered. Pakao na Zemlji.", ističe Hoda.

Hoda je nastavila da priča o tome kako nije pronašla život koji su joj obećali pre nego što je došla:

"Žene tamo nemaju ništa drugo da rade osim da čiste i kuvaju. Ne postoje obrazovne ustanove, odnosno, škole za njih. Pet godina nisam ništa radila, pa sam i donekle "otupela". Nije dozvoljena muzika u javnosti, kao ni slobodno druženje. Nema interneta ni televizije, kao da živimo u Srednjem veku. Suprug je imao kompjuter na kojem je igrao igrice, a meni je samo bilo dozvoljeno da ga posmatram."

Šamima Begum je 2019. izgubila svoje britansko državljanstvo, a država ju je smatrala kriminalcem:

"Optužili su me da sam radila za njihovu policiju - kako bi 15-godišnjakinja bez znanja o Islamu mogla da radi za njih? U intervjuima za britanske medije, novinari su se odnosili prema meni kao prema nekom kriminalcu. Nikad nisu hteli da saslušaju pravu priču", kaže ona.

Šamima je u februaru 2019. pronađena u izbegličkom kampu u Siriji u devetom mesecu trudnoće. Njena beba nije preživela upalu pluća, a pre toga Šamima je već izgubila dvoje dece. Ova devojka je i dalje u kampu u Siriji gde je čuvaju naoružani vojnici dok ne nađe novi dom, jer joj je Velika Britanija zabranila povratak kući.

Dokumentarac koji izlazi 15.6. na "Sky televiziji" govori o preko 60 000 žena i dece koji su zapeli u Siriji nakon što su pobegli od ISIS-a, a njihove države ne žele da imaju posla sa njima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading