SRBIJA BRANI SVOJE NACIONALNE INTERESE Sastanak ministra Vučevića sa delegacijom Senata SAD (FOTO)
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Ministar Vučević, tokom razgovora o regionalnoj bezbednosti, ukazao je na konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, obaveze koju je prištinska strana prihvatila još 2015. godine, a čiji je garant Evropska unija. On je istakao da takvim postupanjem prištinska strana jednostrano umanjuje mogućnost uspostavljanja konstruktivnog započinjanja dijaloga koji bi doprineo konačnom pomirenju na Zapadnom Balkanu, nastavak razgovora o normalizaciji odnosa i stvaranju međusobnog poverenja. Ministar odbrane naglasio je da Republika Srbija neće pristati na pokušaje privremenih prištinskih vlasti da formiraju ZSO mimo ranije dogovorenih principa.

Tom prilikom, ministar odbrane rekao je da Srbija sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i modeluje svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti i u potpunosti podržava međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine. Na taj način Srbija brani svoje nacionalne interese i status u međunarodnoj zajednici i čvrsto je opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima dostizanja jačeg partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane i istaknut je značaj otvaranja mogućnosti za intenziviranje dalje saradnje. Ministar Vučević rekao je da se  jasno uočavaju indikatori koji pokazuju značajan napredak u međusobnim odnosima koji se ostvaruju u oblasti odbrane. Takođe, ministar odbrane ukazao je na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama.

Članovi delegacije Senata SAD izrazili su zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i preneli očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja  saradnje u oblasti odbrane između dve države. Takođe, saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i neophodno je i da je ispuni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading