“VAŠA REČ DATA JE OTADŽBINI I RODU” Ministar Vučević na polaganju zakletve vojnika generacije „mart 2023“ (FOTO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Na početku svog obraćanja, ministar Vučević čestitao je položenu zakletvu vojnicima i slušaocima i pozdravio ih u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Kako je istakao, vojnici i slušaoci danas su dali reč „tešku, veliku i opredeljujuću“.

– Vašu današnju zakletvu čuli su građani Republike Srbije, njeni preci i potomci. I zemlja i nebo. Vaša reč data je otadžbini i rodu. A šta je otadžbina drugo nego misao, vera i ljubav. Te kategorije su bezvremene, večne i upisane u srcima svakog od nas, rekao je ministar odbrane i čestitao svima što su u stroju časti i odbrane našeg naroda, naše istorije, tradicije, običaja i svih vrednosti naših predaka i naših potomaka.

“VAŠA REČ DATA JE OTADŽBINI I RODU” Ministar Vučević na polaganju zakletve vojnika generacije „mart 2023“ (FOTO)

Foto: Printscreen/instagram

 

Ministar Vučević naglasio je da vojnička zakletva ima posebno značenje u životima onih koji su je položili.

– Dajući svoju reč, stavljajući zbog ljubavi prema otadžbini u zalog svoju čast, stupili smo u vojničke kolektive u kojima smo delili dobro i zlo, sticali prijatelje za ceo život, sazrevali i očvrsnuli, preuzimali odgovornost za sebe i za druge, učili da postupamo u kriznim i opasnim situacijama, da cenimo pravdu i slobodu. Jedino što čoveka više ispunjava ponosom od sopstvene zakletve jeste kada prisustvujete zakletvi svoga deteta. Zato od srca čestitam roditeljima naših vojnika i zahvaljujem u ime Republike Srbije na tome što su sinove i kćeri vaspitali u duhu rodoljublja- rekao je ministar odbrane.

On je istakao da svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i on lično, imaju veliko poštovanje prema svima koji su danas položili zakletvu.

Ministar Vučević osvrnuo se i na današnji datum, dan kada se pre 24 godine „nad Srbijom nadvila zloslutna senka vazduhoplovnih snaga najjačeg vojnog saveza koji je ikada postojao“.

– Agresija – protivpravna i nemoralna. 19 najmoćnijih država sveta napalo je i na naš narod izručilo 22.000 tona projektila. U najnepravednijem ratu koji je ikada vođen, naš narod je pokazao da je dostojan svojih časnih predaka, a naša vojska je uspela da očuva svoje borbene potencijale. Velika zasluga za to pripadala je upravo vojnicima koji su tada služili vojni rok. Njihova hrabrost, odanost, požrtvovanost, disciplina i ljubav prema otadžbini nisu bili ništa drugo do obistinjavanje reči vojničke zakletve, rekako je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, mi danas gradimo partnerstva i prijateljstva željni mira i prosperiteta naše otadžbine.

“VAŠA REČ DATA JE OTADŽBINI I RODU” Ministar Vučević na polaganju zakletve vojnika generacije „mart 2023“ (FOTO)

Foto: Printscreen/instagram

 

– Danas stvaramo uslove opremanja i modernizacije naše vojske koje se do pre nekoliko godina nije moglo ni zamisliti. Danas dižemo životni standard našeg vojnika i oficira i njihovih porodica, znajući da je ljudski faktor naš najvredniji resurs. Vama smo se obavezali da ćemo pred sobom imati interes našeg naroda i otadžbine, a najviši interes je mir i sloboda koje ćemo ostvariti svim svojim znanjem i veštinama- istakao je ministar odbrane.

Navodeći reči slavnog vojvode Živojina Mišića da „koliko god je narod obrazovaniji i jači moralom, koliko god više ceni domaće vrline, lično i porodično dostojanstvo, utoliko više će taj narod osećati i svoj narodni ponos te će ga vređati i uzbuđivati svaki neprijateljski nasrtaj na njegova i lična i narodna prava. Takav narod će svagda oduševljeno pohitati pod zastavu, da se junački bori za svoja narodna prava, kada to zatraži njegova otadžbina“ ministar Vučević naglasio je da takvu vojsku mi danas gradimo, čuvajući mir i slobodu.

– Poštovani vojnici, ponosite se svojom zakletvom i celog života nosite u srcu ovaj uzvišeni čas kada ste je položili. A položili ste je u kasarni koja nosi ime najdarovitijeg među srpskim vojvodama, u Valjevu, srpskom gradu koji čuva sećanje na krvave borbe i blistave pobede izvojevane na planinama koje ga okružuju. I te su planine bogomdani spomenici onima koji su, poput vas, voleli i čuvali Srbiju. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija- zaključio je ministar odbrane.

Svečanosti su prisustvovali komandant Komande za obuku general-major Željko Petrović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, verskih zajednica i porodice i prijatelji vojnika i polaznika Kursa. Komandant današnje svečanosti bio je komandant Drugog centra za obuku u Valjevu pukovnik Saša Stojiljković.

Brat i sestra Biljana i Nemanja Savić s Kosova i Metohije zajedno služe vojni rok. Kako kažu, odluka je doneta jednoglasno u isto vreme.

– Privukla me je ljubav prema uniformi i čast da služim otadžbini. Vojnički život je nešto što se ne može prepričati i što se treba iskusiti, rekla je Biljana, dok prema rečima njenog brata, kod njega od malena postoji želja da bude vojnik.

– Čast mi je da služim otadžbini, jer volim svoju zemlju i svoj narod. Očekujem da stupim u vojnu službu posle odsluženog vojnog roka, rekao je Nemanja.

Bogdan Bezbradica iz Pančeva apsolvent je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i želja mu je da postane vojni sveštenik.

– Ljubav prema otadžbini, ljubav prema uniformi i želja za zaposlenjem su me privukli ovom pozivu. Pozivam mlade da prihvate ovaj izazov, poručio je Bezbradica.

Dimitrije Milovanov iz Sombora, po struci je stomatolog, a sada je slušalac Kursa za rezervne oficire.

– Odlučio sam se na ovaj korak najviše iz patriotskih razloga i kako bih nosio časnu oficirsku uniformu naših slavnih predaka. Sve mlade bih pozvao da dođu na ovaj kurs, kako bi usavršili svoje znanje, stekli novo iskustvo i nove navike, rekao je Milovanov.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (27)

Loading
Uroš

24.03.2023 13:01

Zahvaljujuci zalaganju i trudu Vucica, Srbija ima mnogo jacu vojsku nego pre nekoliko godina.

Nataša

24.03.2023 13:01

Srećna zakletva našim vojnicima i svako dobro.

Nataša

24.03.2023 13:02

Vojska je snaga i sigurnost naše zemlje.

Danko

24.03.2023 13:03

Srbija danas ima jaku vojsku, a i dalje se ulaže u istu..ulaganje i razvoj vojnog sektora za sigurnu budućnost.

Danko

24.03.2023 13:04

Jaka vojska Srbije je faktor mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu

Saša

24.03.2023 13:04

U poslednjoj deceniji je vojska povratila svoj ugled i znacajno unapredila svoje mogucnosti

Nataša

24.03.2023 13:05

Svaka čast našim vojnicima i ministru Vučeviću.

Nikola

24.03.2023 13:05

Osim što je podigao Srbiju na noge, Vučić posebnu pažnju posvećuje jačanju vojske Srbije. Samo tako možemo sačuvati mir i stabilnost i očuvati Kosovo i Metohiju!

Sonja

24.03.2023 13:05

Vojnička zakletva je u Srbiji uvek zauzimala istaknuto mesto u sistemu vrednosti našeg naroda.

Milica

24.03.2023 13:07

Nova ulaganja u našu vojsku daće joj potpuno novi izgled, a profesija vojnika konačno je počela da se ceni i poštuje. Predsednik Vučić zna da je naša vojska naš stub i trudi se da poboljša standard naših vojnika

Ana

24.03.2023 13:07

Vojska Srbije je jedna od najvažnijih grana u našem društvu, jer se kroz nju ogleda naša jačina, zato se Vučić bori za nju

Sloba

24.03.2023 13:08

Zahvaljujući Vučiću danas je ponos biti vojnik Srbije.

Anja

24.03.2023 13:08

Vlast u Srbiji se bori i radi na tome da naša vojska dobije novi sjaj jer ju je prethodna vlast uništila na svakom nivou

Šone

24.03.2023 13:09

Ovi mladi vojnici nastavljaju tradiciju kojoj su pre njih, isto tako ponosno bili verni naši pradedovi, dede i očevi. Bravo!

Mika

24.03.2023 13:09

Nas ministar Vucevic, prava osoba na pravom mestu. Castan i posten i ministar i nasa Armija.

Sanja

24.03.2023 13:09

Predsednik Vučić se istinski bori da životni standard naših vojnika i oficira bude na najvišem mogućem nivou

Sandra

24.03.2023 13:10

Vojska Srbije je dosta napredovala poslednjih godina jer se u nju ulaže i radi se na njenoj modernizaciji

Mina

24.03.2023 13:10

Ljubav prema otadžbini se pokazuje istinskim zalaganjem i radom

Dragana

24.03.2023 13:11

Mladi vojnici ne treba nikada da zaborave da pripadaju narodu koji se ponosi svojim precima, jer samo ako poštujemo svoju prošlost, možemo se nadati i graditi bolju budućnost.

Mirko

24.03.2023 13:13

Sa savremenim svetom koji se uvek iznova menja i usavršava, mi želimo i možemo da držimo korak. Sve čestitke mladim vojnicima!

Marta

24.03.2023 13:14

Naša vojska je posle godina uništavanja od strane prethodne vlasti, ponovo počela da cveta, jer se konačno u nju ulaže. Pripadnici Vojske Srbije mogu biti ponosni što su njen deo!

Filip

24.03.2023 13:14

Jačinom vojske se ogleda jačina jedne države. Predsednik Vučić prepoznao je to kao veoma važno i zato je na dnevni red vratio ulaganje u vojsku

Jovana

24.03.2023 13:15

Danas je, uz istinsku borbu predsednika Vučića, zadovoljstvo biti deo Vojske Srbije!

Gorana

24.03.2023 13:15

Zahvaljujući Vučiću naša Vojska je ojačala i tek će da napreduje

Dragiša

24.03.2023 13:16

Budite ponosni pripadnici Vojske Srbije, ponosni na danas izrečenu zakletvu i nemojte nikada da zaboravite da je Srbija naša jedina otadžbina.

Nine

24.03.2023 13:22

Naša vojska je mnogo jača i bolja nego ranijih godina.Samo napred i uspesi su zagarantovani...

Tam

24.03.2023 13:56

Vojska je zahvaljujuci Vucicu jaca nego pre!