PUN BUĐELAR Plate ubedljivo najbrže rastu u našoj zemlji, drugi mogu samo da zavide: CEO REGION NAM VIRI U NOVČANIK!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Uglavnom, u decembru je prosečna zarada u BiH bila 608 evra, u Severnoj Makedoniji 558, u Albaniji 456... Jedini koji nam dišu za vratom su Crnogorci, s prosečnom platom od 720 evra, međutim, to je rezultat jednokratnog povećanja i dalji trend biće pre silazan nego uzlazan.

ISTI TREND

A u Srbiji plate će dalje rasti, te ne treba sumnjati u najave predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog da će 2025. prosečna zarada u Srbiji dostići 1.000 evra. Mnogi su se, podsetimo, tome smejali kada je pre otprilike godinu ili godinu i po to prvi put izrečeno, ali sada su im ti osmesi više nego kiseli. Znaju, naime, i mrzitelji da je ovo realnost.

Srbija nedvosmisleno po zaradama stiže Evropu, a građani se lakše odlučuju za potomstvo kada je standard bolji, pa tako, kao što rekosmo, u januaru ove godine imamo 554 bebe više nego u januara 2022.

Ništa čudno, s obzirom na to da je prosečna plata u Srbiji u decembru iznosila 718 evra (oko 85.000 dinara), dok je u Beogradu bila čak 930 evra, a u nekim beogradskim opštinama, poput Vračara, iznosila je i preko 1.200 evra!

Poređenja radi, u Novom Sadu zarade su skočile 109 odsto u odnosu na pre 10 godina, sa 420 na 877 evra. Zaposleni u javnom sektoru su početkom godine dobili povećanje od 12,5 odsto, pa će prosek biti još veći.

U martu ćemo, pokazuju relevantni podaci, po visini zarada preteći Bugarsku, koja je zemlja članica Evropske unije, dok ćemo Mađarima i Rumunima biti za petama. Uporedo s platama, porasle su i penzije, pa su najstariji sugrađani dobili uvećana primanja u novembru prošle godine i u ovom mesecu.

PROTIV TAJKUNA

PUN BUĐELAR Plate ubedljivo najbrže rastu u našoj zemlji, drugi mogu samo da zavide: CEO REGION NAM VIRI U NOVČANIK!

Sandra Božić / Alo / Dejan Briza

 

Kako za naš list ističe potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić, jasno je zašto nekima smeta ovakav napredak.

- Pre će biti da im smeta to što Srbija više ne kroji politiku koja pogoduje tajkunima i njihovim u korupciju ogrezlim pojedincima kakvu smo imali u vreme svih tih velikih stručnjaka, kada je Srbija bila na rubu bankrota. Ja ne vidim drugi razlog zbog kojeg bi nekome smetali napredak i bolji uslovi života građana Srbije. Oni kojima smetaju nove fabrike, putevi, bolnice, škole, oni kojima smeta razvoj, sami o sebi govore - ističe naša sagovornica, i dodaje:

- Njihova politika je politika razaranja i opšteg bankrota koju prati potpuno odsustvo brige za potrebe građana. Dobro smo zapamtili njihovu politiku pustoši. I zato neka se ne brinu, plate i penzije u Srbiji će nastaviti da rastu dok ne dostignu one iz drugih, razvijenih zemalja članica EU. To je odgovornost koju je na sebe preuzeo SNS s Aleksandrom Vučićem na čelu. I u budućnosti ćemo nastaviti da radimo upravo tako. U interesu i za račun građana Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Naravno

28.02.2023 11:48

Naravno sto bi mi gledali u svoj novcanik,kad mozemo gledati na tv kako nam je lepo