Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević boravi sa delegacijom AP Vojvodine u Gracu
Privredna komora Vojvodine

Tom prilikom u Gracu predsednik Vučurević i zamenik predsednika Privredne komore Štajerske Herbert Riter potpisali su sporazum o saradnji. Sporazum podrazumeva ozvaničenu institucionalnu saradnju koja je i do sada bila veoma razvijena između dve Komore. Zajednička promocija privrede, privrednika i otvaranje mogućnosti kako za njihovo umrežavanje tako i za promociju na jednom i drugom tržištu ključne su odrednice sporazuma. Sporazum je potpisan u prisustvu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena između AP Vojvodine i Republike Austrije u periodu januar - avgust 2022. godine iznosila je 396,8 miliona evra , što je 33,3% ukupne razmene između Srbije i Austrie.

Zaključno sa 2020. godinom, u AP Vojvodini su bile aktivne 52 strane podružnice iz Republike Austrije sa 5 877 zaposlenih. Najveći broj stranih podružnica iz Austrije posluje u sektoru prerađivačke industrije.

Privredna komora Vojvodine planira da u narednoj godini organizuje poslovne susrete naših i privrednika iz Štajerske, kao i posetu štajerskim kompanijama, kako bi se privrednici upoznali sa mogućnostima poslovanja i plasmana na tamošnjem tržištu istakao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Vlade Pokrajine Štajerske Kristofer Dreksler potpisali su u Gracu Pismo o namerama o pristupanju AP Vojvodine regionalnom Savezu Alpe-Jadran.

„Ovo je velika šansa za AP Vojvodinu da u Savezu i partnerstvu sa jednim od najrazvijenijih regiona Evrope, ali i sa susednim regionima, izgrađujemo institucije i sarađujemo u oblasti privrede, i drugim društvenim oblastima, sa akcentom na obrazovanju i kulturi“, izjavio je predsednik Mirović.

Tokom posete Gracu članovi delegacije obišli su Edukativni centar za voćarstvo i vinogradarstvo „Silberberg“ i Kargo centar Grac, špeditersku kompaniju, kako bi se informisali o organizaciji i načinu rada, kao i o mogućnostima za saradnju.

U okviru višednevne posete Gracu sinoć je održano i „Vojvođansko veče“, kome su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, predstavnici štajerske Vlade, Parlamenta i privrednici, kao i članovi Udruženja Srba u Štajerskoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading