KOLUMNA VLADIMIRA ĐUKANOVIĆA ZA ALO! Moral
Alo!/Aleksandar Nalbantjan

Nikada neću izraziti saglasnost sa onom krilaticom koju je Đinđić patentirao u našem političkom životu a koja glasi - kome je do morala neka ide u crkvu. Moral je najbitnija stavka u obavljanju svakog posla, pa i politike koja inače generalno u narodu slovi kao nečasna rabota. Da ne bude zabune, ne mislim da je politika nečasna delatnost, naprotiv, ali za zacementirano široko rasprostranjeno mišljenje o njoj krivi su sami političari. No, svako ko drži do časti, ko drži do sebe i ko se trudi da bude poštovan, njemu je moral na prvom mestu.

Biću konkretan - uvesti sankcije Rusiji od strane Srbije pre svega i iznad svega je nemoralan čin!

Dakle, na stranu što bi mi uvođenjem tih sankcija sigurno bili ekonomski hit u Evropi, što bi se ovde sjatile sve moguće investicije, na stranu što bi bez problema izašli na tržište kapitala, dobijali poklonjen novac, razvili se ekonomski kao nikad u životu, verovatno dobili vizu da postanemo punopravna članica Evropske unije, elem, bez obzira na sve to zbog čega bi imali višestruku korist, mi jednostavno ne bismo mogli ljudski da se pogledamo u ogledalo od sramote. Samo ljudi bez morala, zapravo neljudi, mogli bi da budu saglasni s tim činom. Od tog momenta, Srbija bi postala zauvek nepouzdan partner, čak i u očima onih koji bi nas tapšali po ramenima zbog toga. Ako smo mogli da tako brutalno zabodemo nož u leđa onima koji su nas pomagali, a pre svega onima koji nas nisu bombardovali, i to sve zbog hira onih koji su nas sravnili sa zemljom, i koji su nam otimali teritoriju, onda kome mi možemo da budemo pouzdan partner? Ko će na nas gledati kao na ljude od reči?

Reč je svetinja, i kada se reč da, za nju se gine. Otuda, nemoral koji bismo prikazali dostigao bi neverovatne razmere, taman tolike da bi taj greh nosili na svojoj grbači dok postojimo. Znam, mnogi će sada reći da moje gledište nije za realnu politiku, ali danas kada je svet poludeo i kada se najavljuju nuklearni sukobi, postavlja se pitanje šta je to danas realno sagledavanje. Ne želim da moja deca ikada imaju sukob sa bratskom Rusijom. Ne želim da imaju sukob sa bilo kim, ali posebno ne želim da sukob bude sa onima koji su nam u svakom pogledu toliko bliski i sa kojima imamo gotovo bratske veze. Nisam spreman da to pogazim zarad zemaljskog benefita, a posebno ne zbog neke političke karijere. Ukoliko dođe do situacije ili-ili, odnosno ako nam stave nož pod grlo i zaprete da ćemo teško postradati u svakom pogledu ukoliko Rusiji ne uvedemo sankcije, radije sam pristalica da se pomerimo sa vlasti i da je prepustimo nekim nemoralnim ljudima, koji bi bili apsolutni kvislinzi i služili interesima drugih država, a ne interesima Srbije.

Jednostavno, da budemo načisto da je okupacija očigledna i da ne smemo da budemo samostalni. Poštenije je tako da nam kažu, nego da nas mrcvare i maltretiraju. Jednog dana svi pred Gospoda dođemo, a taj greh da sam se braći i prijateljima zamerao zarad nečijeg hira, kada pred Gospoda dođem ne želim da ponesem sa sobom. Niti želim da ga svojoj deci ostavljam. Pošto nisam spreman da dopustim da se narod i država do te mere ugroze, a s obzirom na to kako je svet poludeo, verujem da će pritisci ubuduće ići baš u tom smeru da se prema nama usmere najgore pretnje, što po bezbednost ljudi, što po našu ekonomiju, vrlo rado bih vlast u toj situaciji prepustio nemoralnim ljudima, pa neka oni što nas pritiskaju objašnjavaju našem narodu zašto im podanike niko ne voli.

Ne želim da budem ničiji sluga, osim sluga svom narodu i zemlji, ne želim da imam beleg nemoralnog čoveka, koji je braći sankcije uvodio zarad nečijeg hira i da taj greh sa sobom nosim dok sam živ i da mi na decu prelazi, ali jednako ne želim da bilo ko u Srbiji strada. Otuda, bar što se mene tiče, ne moram više nikada da se bavim politikom. Fotelja i funkcije su svakako nebitne stvari. Moral je najbitniji! Duboko osećam da ovako razmišlja Aleksandar Vučić jer ga poznajem kao izuzetno moralnu osobu. Što Njegoš lepo zapisa u „Gorskom vijencu“: „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading