VUČIĆ O KRŠENJU SPORAZUMA Ukazao koje sve tačke krši Priština
Tanjug

On je na konferenciji za novinare rekao da Priština već 3.076 dana odbija da formira ZSO što je predviđeno od 1. do 6. tačke Briselskog sporazuma, navodeći obrazloženje Prištine da može da bude formirana samo ako je u nadležnosti Ustavnog suda.

"Koga briga za to. Kažu mogla bi da bude formirana kao NVO bez ovlašćenja. A kada njihov Ustavni sud kaže vratite zemlju manastiru Dečani oni kažu ne i da je to protviustavno", rekao je Vučić.

Kao drugu tačku koja nije ispunjena iz Sporazuma, Vučić je naveo formiranje regionalne policije Sever, koja bi bila formirana u skladu sa etničkom strukturom što bi značilo da Srbi čine 96 odsto policije i skrenuo pažnju na to kako kako je uslov za sve formiranje ZSO.

"ZSO predlaže komandira te policije, ali ZSO ne postoji i mi 8 godina ne možemo da je formiramo. I sve vreme su glavni ljudi policije u vd stanju i nikada neće izaći iz njega jer nisu formirali ZSO. Mislite da je ikoga briga. Ne jer Srbi moraju da ćute jer kada to prestanu onda će voditi kampanju kao protiv mene prethodnih 10 dana", rekao je Vučić.

On je povodom današnje akcije, rekao da su jedinice sa specijalnim cevima poslate na sever bez saglasnosti načelnika četiri opštine i da se radi o najbrutalnijem napadu oko 350 policijaca koji su došli da rade posao saobraćajne policije.

Kao treću tačku koju Priština nije ispunila, Vučić je naveo pravosuđe jer Priština godinama ne poštuje nadležnost Apelacionog suda u Mitrovici.

Tanjug

 

"Dodatno kršenje u pravosuđu je kada sude u predmetima iz srpskih opština gde po Sporazumu u sudskom veću mora da bude u 2/3 Srba. Videli ste na suđenju Ivanu Todosijeviću šta je bilo. Hoće svima da nam začepe gubicu", rekao je Vučić.

Govoreći o pitanju nestalih, koje je Priština insistirala da bude na stolu tokom dijaloga, on je kazao da je Beograd na to pristao, ali je onda Priština tražila izuzeće Veljka Odalovića.

"Zamislite da mi njima kažemo razgovaraćemo kada smenite Kurtija, Tačija ili Hotija, kao da su oni moralni čistunciu. Razgovarao sam sa Boreljom o ovoj situaciji odbio sam neke od njihovih predloge " rekao je Vučić i najavio da će to objasniti kasnije.

Priština je 2013. godine "kukala" kako žele da Srbi učestvuju na izborima, a od tada im onemogućavaju da glasaju ako nemaju njihova dokumenta, poništavaju glasove ako procene da im ne odgovara za koga su glasali, rekao je Vučić govoreći o tački 5.

On je dalje naveo da nisu licencirane srpske kompanije kao Elektrosever, navodeći da postoje različita tumačenja oko prenosne mreže i distribucije.

Vučić je rekao da je Priština prekršila i Sporazum o katastru, tako što se, kaže, legalizuje otimačina od građana Srbije.

Objasnio je da Srbi ne mogu da se vrate u svoje stanove, jer u njima žive Albanci, a ako ih tuže, onda Albanci dovedu svoje svedoke.

Tanjug

 

"Ima na hiljade takvih slučajeva. Eto tako poštuju Sporazum o katastru", istakao je Vučić.

Najmanji problem bi trebalo da predstavlja Sporazum o diplomi, ali nije tako, rekao je Vučić i dodao da Priština neće da prizna naše diplome, i to prištinskog univerziteta.

Krše i Sporazum o slobodi kretanja, naveo je Vučić, dodajući da su već 2020. godine zabranili i statusno neutralnu registraciju.

Govoreći o Sporazumu o zvaničnim posetama, Vučić je objasnio kako Priština o tome odlučuje.

"Kad treba Petar Petković da ide, kažu dao si loše izjave, nećeš moći da uđeš na KiM. Tako odlučuju ko će da uđe", rekao je Vučić.

Komentari (1)

Loading
Goga

21.09.2021 10:30

Pristina je sve pokrsila sto je mogla, pa je posle kriv Vučic!