Srebrenica
Tanjug/AP/Amel Emric

 

Kako pišu bosanski mediji, bezbednosne agencije u BiH primile su dojave o mogućim incidentima tokom obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici 11. jula, a navodi se da će pojedina lica iz Beograda pokušati da insceniraju incident u Potočarima.

S obzirom na to da do sada nikada nije bilo incidenata od srpske strane u Potočarima, potpuno je jasno da je reč o pripremanju terena da bi se ponovo uperio prst u Srbe.

Dodatno zabrinjava činjenica da se iz Makedonije uskoro očekuje priznavanje sramne rezolucije o Srebrenici, a kako tvrde naši dobro obavešteni izvori, to će se dogoditi treće nedelje jula, baš u vreme kada predsednik Srbije ide u Brisel na pregovore sa Prištinom. Time, kako kažu stručnjaci, Zapad želi da pošalje jasnu poruku Srbiji da mora da prizna zločine u Srebrenici, ali i lažnu državu Kosovo, a kako navode, u organizaciju insceniranih incidenata u Srebrenici biće upetljane verovatno i tajne službe.

SVE IZVESNIJE: Ovo je sledeća bratska država koja će priznati rezoluciju o Srebrenici?!

Dževad Galijašević

 

Analitičar i međunarodni stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević za Alo! kaže da je primetna medijska, pa i svaka druga agresija na Srbiju.

- Zašto na Srbiju? Zato što je zaista drugačija. Ono što radi Srbija, što govori njeno rukovodstvo jesu reči mira. To ne možete čuti ni u jednoj državi zapadnog Balkana. Ovakve najave koje stižu iz BiH nas vraćaju na sve ono što se desilo predsedniku Vučiću kada je sa dobrom voljom otišao u Potočare da pokaže stav Srbije da svaki zločin osuđuje. Zvao ga je Bakir Izetbegović da dođe, a onda su mu namestili pokušaj atentata za koji niko nije odgovarao. Upravo ta činjenica izaziva zgražavanje, da neko može koristiti Srebrenicu kao poligon za ostvarivanje sitnih političkih interesa - objašnjava Galijašević.

Umešali i SPC i Ratka Mladića

U jednom od tekstova kojim se priprema teren za incidente stoji:

„Policijski službenik je došao do saznanja da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda trebalo da insceniraju incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi zbog presude Ratku Mladiću i rušenja Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju, te bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika“, rečeno je za BHRT iz jedne od sigurnosnih agencija.

Kako kaže, svi znaju da u Sarajevu postoje snage koje ne žele mir, koje žele da svaki sahranjeni Bošnjak bude temelj budućih sukoba.

Boža Spasić

printscreen

 

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Boža Spasić smatra da je neverovatno koliko se poslednjih godina vrši pritisak zbog Srebrenice, a posebno zadnjih meseci.

- Međutim, muslimanska strana u BiH jedino može da pokušava da ucenjuje Srbiju i međunarodnu zajednicu tom Srebrenicom, koja je pretvorena u jednu instituciju. U javnosti se predstavlja da priču vode majke Srebrenice, a zapravo iza toga stoji Bakir Izetbegović i njegov pokušaj da tim pritiskom zauvek osigura sebi mesto na vlasti. Iz Srbije nikad ni jednim jedinim potezom nije izazvan incident. Jedini pravi incident, pokušaj ubistva, bio je nad našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kada su ga brutalno napale pristalice Nasera Orića i verovatno pripadnici bosanske obaveštajne službe. To ni dan-danas nije rešeno - kaže Spasić, i dodaje da je cilj insceniranja napada u Srebrenici i priznavanja rezolucija umanjenje ugleda Srbije i predsednika Vučića u svetu, koji rapidno raste.

- Mi imamo jedan paket pritisaka da bi se Srbija oslabila, da bi se predstavila u svetu kao neka zločinačka tvorevina. Srbija bi onda kao slaba morala da prizna nezavisnost Kosova, genocid u Srebrenici i ko zna šta bi još trebalo da priznamo - zaključuje Spasić.

 

Dodik reagovao na Biserkine bisere

SVE IZVESNIJE: Ovo je sledeća bratska država koja će priznati rezoluciju o Srebrenici?!

Alo!/Vladimir Marković

 

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja.

- Ovakva uporna, netolerantna i huškačka praksa bošnjačkih političara dezavuiše domaću i stranu javnost, a državne službenike iz reda srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH stavlja u položaj diskriminacije i uslovljavanja - naveo je Dodik.

Počasni gosti iz Crne Gore stižu u Potočare

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, zajedno sa potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministrom spoljnih poslova Đorđem Radulovićem prisustvovaće komemoraciji u Srebrenici 11. jula i time još jednom potvrditi sraman stav koji je stigao i usvajanjem skandalozne rezolucije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ruzica

09.07.2021 07:37

Ako Makedonija usvoni rezolucinu o Srebrenivi nema nista od Balkanskog sengena. Srbija treba da se povuce iz toga, makedoncima okrenuti ledja, pa ce oni videti sta ce biti sa njima. Rascupace ih ko kokosku. Makedonac nece smeti reci da je Makedonac. Sve su ucinili sto su od njih trazill, ali nista nisu dobili. Ako to urade, mi sa njima mozemo biti samo komsije i nista drugo.

finalista

10.07.2021 10:25

Makedonci su ustvari Bugari,bili i uvek ce biti.