Tito iz groba ruši priznanje Kosova!
Foto: Alo! arhiva

 

Jedna od vesti koja je ovih dana obradovala mnoge koji se sa radošću sećaju Titovog vremena jeste da u septembru nesvrstani ponovo stižu u Beograd.

Povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja je održana baš u našoj prestonici 1. septembra 1961. godine, predsednik Aleksandar Vučić je odlučio da je došlo vreme da Srbija ponovo gradi i popravlja odnose sa nesvrstanima, čiji više nije član, ali jeste posmatrač.

Nekadašnji jugoslovenski diplomata Živadin Jovanović ističe da je Pokret nesvrstanih nekada brojao 25 zemalja, dok danas ima 120 članica, što je dve trećine svih članica Ujedinjenih nacija.

- Nesvrstani imaju preko 50 odsto svetske populacije. U nesvrstanima kao posmatrači su Brazil i Kina, koja je najmnogoljudnija i druga najveća ekonomija na svetu. To je jedna velika snaga i raspolažu najvećim prirodnim mineralnim i drugim resursima na planeti. Nesvrstani Srbiju prepoznaju kao naslednika bivše Jugoslavije. Ona nije punopravni član, već posmatrač, ali sve članice prihvataju Srbiju sa velikim poštovanjem i poverenjem. Vide nas kao zemlju koja je zakoračila u novu industrijsku revoluciju i koja raspolaže novim tehnologijama i novim naučnim dostignućima u mnogim oblastima - objašnjava Jovanović za Alo!.

Kako kaže, pošto nesvrstani predstavljaju dve trećine UN-a, to Srbiji znači kao podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i po pitanju rešavanja problema Kosova i Metohije.

- Ogromna većina nesvrstanih zemalja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i rešavanje pitanja Kosova u okviru Srbije - rekao je Jovanović, i dodao da postoji jedan broj nesvrstanih zemalja koje su pod pritiscima Amerike i bivših kolonijalnih sila ishitreno priznale ilegalnu nezavisnost Kosova.

-  Uz angažovanje Srbije, ukazivanja na činjenice, može se desiti da bi veliki broj takvih zemalja mogao to priznanje da povuče. Nesvrstani predstavljaju veliki prostor za svaku vrstu saradnje, pitanje je samo sposobnosti Srbije da popuni taj prostor - objasnio je Jovanović.

Kako kaže, Pokret nesvrstanih treba da iskoristi konferenciju u Beogradu da pozove velike sile da počnu da rešavaju globalna pitanja i probleme jer će onda svima biti dobro, i njima i nama.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je susret u septembru prava prilika za Srbiju da obnovi odnose sa nekim zemljama.

SFRJ kao idejni tvorac


Prva konferencija nesvrstanih zemalja bila je na nivou šefova država, a idejnim tvorcima smatraju se predsednici SFRJ Josip Broz Tito, Egipta (u to vreme Ujedinjene Arapske Republike) - Gamal Abdel Naser, Gane - Kvame Nkrumah i Indonezije - Sukarno, kao i prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru. U Beograd su te 1961. došli predstavnici 25 tadašnjih nesvrstanih zemalja, tri države posmatrači, ali i više oslobodilačkih pokreta, partija i organizacija.

 

- Ne radi se toliko o Pokretu nesvrstanih koliko se radi o svim tim zemljama sa kojima je svojevremeno Jugoslavija imala odlične odnose i politika je sada Srbije da sve te odnose na neki način ponovo podstakne. Više od polovine zemalja koje danas spadaju u Pokret nesvrstanih ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova. Pomenuću vam na primer tri zemlje koje su najvažnije, to je Azerbejdžan, sadašnji predsedavajući Pokreta nesvrstanih, Indija kao druga najmnogoljudnija zemlja na svetu i Indonezija kao najmnogoljudnija islamska država. To je ozbiljan krug zemalja sa kojima Srbija ponovo hoće da uspostavi dobre odnose -kaže Milivojević za Alo!.

Kako je rekao, Pokret nesvrstanih nema onu snagu koju je imao svojevremeno, ali i dalje funkcioniše.

-  Srbija nije članica pokreta, ali je posmatrač tamo i hoće da na jedan simboličan način obeleži to i da do znanja da želi s tim zemljama da održava dobre odnose - rekao je Milivojević.

Jovanović: Srbija je naslednik ideje miroljubivosti

Bivši šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije i ambasadorom Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović kaže da bi Srbija obeležavanjem Prve konferencije Pokreta nesvrstanih učinila gest pažnje i poslala poruku da je naslednik ideja miroljubivosti i nezavisnosti.

- Na neki način je ostalo zapostavljeno to južno krilo polulopte na kojem smo svojevremeno bili predvodnici i što je omogućavalo tadašnjoj Jugoslaviji da se održava na hladnoj temperaturi između dva velika pola koja su se borila za privlačenje drugih - navodi Jovanović.

On je objasnio da povratak Pokreta nesvrstanih u Beograd ne znači povratak Srbije u Pokret.

- To nije više moguće, ali je moguće da kao nezavisna zemlja razvijamo što bliže odnose i bilateralnu saradnju sa tim zemljama i istovremeno da ih imamo kao neku vrstu potencijalnih saveznika.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Logičar

15.05.2021 07:40

Ako sam dobro razumeo, od oktobra kosovska vlast predaje vlast Beogradu? Takođe, postavlja se pitanje zašto je Srbija samo posmatrač? Da li to nameravamo da uđemo u NATO pakt?