Albanci na Prištinskom aerodromu
Foto: Alo/Profimedia

Kako prenosi portal Kosovo onlajn, u poređenju sa prethodnim godinama, broj putnika u Evropu ove godine je značajno porastao.

U periodu, od 1. do 15. januara, na aerodromu u Prištini registrovano je 103.248 putnika, odnosno 20.531 putnik više nego u istom periodu periodu 2023. godine.

Prema podacima sa aerodroma broj dolazaka u prvih 15 dana ove godine bio je 52.568, odnosno otprilike 2.000 manje putnika nego u istom periodu prošle godine.

- Od 1. do 18. januara 2024. imamo oko 20 odsto više letova i 15 odsto više putnika nego prethodne godine. Približno imamo 112 letova više i 23.000 putnika. To je uobičajen trend povećanja broja putnika na našem aerodromu tokom godina - saopštili su aerodromski zvaničnici.

Turističke agencije navode da su najtraženije destinacije Švajcarska, Nemačka i Italija.

- Od 1. januara došlo je do velikog porasta potražnje za kartama za putovanje u inostranstvo. Interesovanje je povećano za 50 odsto u odnosu na ranije godine, kada je u pitanju odlazak sa Kosova. Nemačka i Švajcarska su najtraženije destinacija. Cene karata nećemo povećavati - naveli su iz turističklih agencija, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Da se trenutno dešava opšta bežanija Albanaca iz lažne države Alo! je pisao tokom svih ovih dana, a cifre su mnogo veće nego ove koje su objavljene sa aerodroma u Prištini.

Demo Beriša

Kosovo online printscreen

 

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, poručio je prošle nedelje da će se odlazak Albanaca nastaviti, a da drugi talas očekuje krajem aprila, kada će otići i oni koji se sada dvoume.

- Odliv stanovništva biće ogroman problem. I trend odlazaka će se nastaviti u talasima. Prvi talas je već u toku i počeo je početkom januara. Drugi talas odlazaka očekujem da se dogodi krajem aprila, kada će odlaziti i oni koji se sada predomišljaju i razmišljaju šta im je činiti – ističe Beriša koji pojašnjava da je bio ogroman broj letova kako sa aerodroma u Prištini, ali i da su odlazili i preko aerodroma u Tirani. Takođe, veliki broj Albanaca ide i svojim kolima.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading