Albanci na Prištinskom aerodromu
Foto: Alo/Profimedia

- Odlazak građana je očekivan, ja sam o tome više puta govorio. Ono što je manje poznato jeste da su se Albanci tokom čitave 2023. godine pripremali za odlazak. Veliki broj mladih ljudi, njih oko 150.000 nije ni radilo, niti su išli u škole, čekali su 1. januar i viznu liberalizaciju kako bi otišli – naveo je on u razgovoru za naš portal i istakao da je sve to razumljivo jer su plate jako niske te niko ne može da živi sa 350 evra.  

Demo Beriša

Kosovo online printscreen

 

- Odliv stanovništva biće ogroman problem. I trend odlazaka će se nastaviti u talasima. Prvi talas je već u toku i počeo je početkom januara. Drugi talas odlazaka očekujem da se dogodi krajem aprila, kada će odlAziti i oni koji se sada predomišljaju i razmišljaju šta im je činiti – ističe Beriša koji pojašnjava da je bio ogroman broj letova kako sa aerodroma u Prištini, ali i da su odlazili i preko aerodroma u Tirani.

Alo! je juče pisao da početkom godine došlo je do liberalizacije viza za građane lažne države Kosovo, a preko 110.000 njih je otputovalo u inostranstvo u prvih 10 dana januara, neki zbog turizma, a neki u potrazi za boljim uslovima života, piše Demokracija.

Sa liberalizacijom viza, očekuje se kriza na tržištu rada na tzv. Kosovu. Glavni uzroci su niske plate, rastuće cene i visoka inflacija, zaključuje Demokracija, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Inače, Nemačka se nalazi na prvom mestu među zemljama EU u koje bi Albanci najradije otišli, dok je sledeća Švajcarska, pa Austrija, pokazalo je istraživanje.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading