USPOSTAVLJANJE ZSO KLJUČNO ZA SRBE Poruka Srpske liste na sastanku sa Miroslavom Lajčakom (FOTO/VIDEO)
Kosovo online

Samo uspostavljanjem Zajednice srpskih opština položaj Srba na Кosovu se može poboljšati, poručili su danas ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici opština sa Severa Кosova, Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović na sastanku sa Specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

U saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak navedeno je da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranjem dogovoreno realizovalo. 

 

”Sva otvorena pitanja između Srba i Albanaca moraju se rešavati dijalogom u Briselu ali i da se sve dogovoreno sprovede onako kako je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine, jer jedino tako možemo da rešavamo probleme koji stoje na putu boljeg života. Svi jednostrani potezi će dovesti do destabilizacije situacije na terenu i dovesti u pitanje i ostale sporazume koji su dogovoreni. Oduvek smo bili konstruktivan parter u trasiranju puta za bolju budućnost, to isto očekujemo i od svojih komšija sa kojima trebamo da gradimo zajednički suživot”, istakli su danas ministar Rakić i gradonačelnici četiri opština na severu Kosova sa srpskom većinom.

Tokom susreta ministra Rakića i gradonačelnika sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog razgovarano je i o ostalim aktuelnim problemima koji otežavaju život Srba na ovim prostorima, a naglašeno je i da bi bolja ekonomska situacija mogla da utiče na ključna pitanja za bolji položaj Srba na Kosovu.

"Incidenti koji se dešavaju u povratničkim sredinama moraju odmah prestati zbog toga što proces povratka stoji u mestu, i to je veoma loše", navodi se u saopštenju.

Sastanku danas, prisustvovala je i zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading