Mađarska povlači priznanje nezavisnosti Kosova?!
Alo

Alo

 

 

Upitan da prokomentariše izjave pojedinih političara koji smatraju da bi Mađarska trebalo da povuče priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, Pinter kaže da to pitanje nije na dnevnom redu Ministarstva spoljnih spolova.

Upitan da prokomentariše izjave pojedinih političara koji smatraju da bi Mađarska trebalo da povuče priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, Pinter kaže da to pitanje nije na dnevnom redu Ministarstva spoljnih spolova. "Naravno, svesni smo izuzetne osetljivosti ovog pitanja, međutim, ono nije na dnevnom redu mađarske spoljne politike", odgovorio je on.

Upitan da li će Mađarska, koja je poznata po lobiranju za proširenje EU na Zapadni Balkan, nastaviti to da radi i u 2022. godini, ambasador te zemlje odgovara:

"Nema sumnje da, prema stavu Mađarske, ključnu ulogu za proširenje Evropske unije ima Srbija. U ovom pogledu ni u 2022. godini neće biti promena. Smatramo da u proces proširenja treba da se udahne novi život i da je potrebno pokazati da je Evropska unija u stanju da primi nove članice i da ih integriše. Upravo je u vezi sa tim u kabinetu Komisije, za period 2019-2024, Mađarska zatražila poziciju komesara za proširenje i susedsku politiku, koju popunjava Oliver Varhelji. Mađarski komesar dobro poznaje Zapadni Balkan, ima ozbiljno diplomatsko iskustvo i posvećen je uspešnom proširenju", rekao je Pinter.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading