Slava
Foto: Printscreen/SPC

Sveti Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije, obdaren isceliteljskim moćima koje su ga proslavile već u mladosti.

U to vreme Rimskim carstvom vladao je car Gordijan. Njegova ćerka bila je Gordijana, koja je imala smetnje u mentalnom razvoju. Nijedan lekar, a pokušavali su mnogi, nije mogao da joj pomogne.

Kad se raščulo po carstvu da Sveti Trifun ima velike moći, car ga je pozvao da dođe kod njih i on uspeo da istera zlog duha iz Gordijane i tako ju je izlečio. Car mu je zbog toga podario mnoga blaga, ali Trifun je sve razdelio siromasima.

Sveti Trifun je bio veliki pobornik Hristovog učenja i zbog toga je po odlasku cara Gordijana s prestola bio proganjan, mučen i na kraju posečen mačem, jer nije hteo da odstupi od svoje vere hrišćanske.

Molitva

- O, sveti mučeniče Hristov, Trifune, brzi pomoćniče svima koji ti pritiču i brzoposlušni zastupniče svima koji ti se pred tvojom svetom ikonom mole! Usliši sada i u svakom času moljenje nas, nedostojnih slugu tvojih, koji poštujemo sveti spomen tvoj u ovom svečasnom hramu i na svakom mestu zastupi nas pred Gospodom. Ti, dakle, ugodniče Božji, koji si velikim čudima zablistao, izlij isceljenja na one koji ti pritiču sa verom i one koji su žalosni zaštiti, jer si i sam, pre ishoda svoga iz ovog prolaznog života, obećao da ćeš se za njih Gospodu moliti i isprosio si od Njega ovakav dar: ako neko u bilo kakvoj nevolji, žalosti ili bolesti duševnoj ili telesnoj počne prizivati sveto ime tvoje, taj da bude izbavljen od svakoga zla.  I kao što si nekada kćer carevu u gradu Rimu, koju je đavo mučio, iscelio, sada i nas od strašnih njegovih lukavstava sačuvaj u sve dane života našeg, pa najzad i u dan našeg poslednjeg izdisaja budi naš zastupnik. Budi nam tada pomoćnik i brzi progonitelj zlih duhova i onaj koji će nas u Carstvo Nebesko uvesti. I, kako ti sada sa svetima stojiš uz presto Božji, umoli Gospoda da i nas udostoji da budemo pričasnici večitog veselja i radosti, da bismo s tobom zajedno proslavljali Oca i Sina i Svetoga Duha Utešitelja, u vekove. Amin.

Tako je ovaj svetac, koji je od rođenja bio posvećen Bogu, iscelio bolesne, mnoge ljude je preveo u hrišćansku veru i podnosio velike muke u Hristovo ime. Zbog svega toga, svetac je uvenčan slavom od Oca, Sina i Svetoga Duha.

Trifundan se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo crkve. Zavisno od toga da li pada na postan ili mrstan dan, slava se tako i priprema.

Kondak 13.

- O, sveti mučeniče Trifune! Primi ovo malo, mada od blagodarnih srca koja te vole, naše moljenje, koje ti prinosimo i uznesi ka Bogu tople molitve za nas nedostojne: bolesne isceli, žalosne uteši, zabludele urazumi, nevoljnima pomozi i sva dobra potrebna nam za zdravlje telesno i spasenje duševno od Boga nam Milosrdnog izmoli, a osobito nas izbavi od đavola lukavih, da bismo uvek spominjali tvoju zaštitu i proslavljali Boga koji nam darova takvog molitvenika, iscelitelja i čudotvorca, pevajući mu pesmu: Aliluja! 

Jedno od verovanja u narodu jeste da sa ovim praznikom stiže proleće, a smatra se zaštitnikom sela od vremenskih nepogoda, kao i čuvarem biljaka.

Raduj se, Trifune, brzi pomoćniče svima koji ti sa verom i ljubavlju pritiču!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading