OVA TRI SCENARIJA SU NOĆNA MORA ZA ZAPAD! NATO tenkovi neće biti dovoljni za prolećnu kontraofanzivu?
Foto: EPA/Christian Bruna

Nejasno je, kako će snabdevanje zapadnim tenkovima pomoći ukrajinskim snagama, ali će takva pomoć definitivno odložiti kraj sukoba. Postaje očigledno, da je NATO odustao od ideje da Kijevu šalje samo odbrambeno oružje.

Prema rečima Li Hajdonga, profesora kineskog univerziteta spoljnih poslova, glavni rezultati na bojnom polju zavise od kvaliteta i sposobnosti naoružanja i vojnika. Ukrajinska vojska u tom pogledu danas igra pasivnu ulogu.

„Rusija ima moćne kopnene borbene sposobnosti, dok SAD i Nemačka žele da unaprede vojne sposobnosti Ukrajine, obezbeđujući Ukrajini glavne borbene tenkove“, objasnio je Li.

Stručnjaci su naglasili da se tenkovi „M1 abrams“ i „leopard 2“ smatraju „teškašima“, a da se njihov potencijal savršeno ispoljava zimi.

Ipak, prvi tenkovi će u Ukrajinu stići na proleće, na vrhuncu odmrzavanja na putevima i poljima. Zbog toga će zapadna oprema biti inferiornija, od ruskih lakih i srednjih tenkova.

„U proleće i leto, prljavština na putevima će uticati na performanse zapadnih tenkova. Nasuprot tome, ruski tenkovi T-72 i T-90, koji su lakši, imaju veću pokretljivost.

Kako je u intervjuu za ruske medije, primećuje profesor Kemerovskog državnog univerziteta Sergej Birjukov, tenkovi zemalja NATO-a biće dovoljni Oružanim snagama Ukrajine samo da drže front, ali njihov broj neće biti dovoljan za prolećnu kontraofanzivu.

Štaviše, pre nego što se pošalje prva oprema, mogu se desiti događaji koji će poremetiti snabdevanje tenkova, i odvratiti Alijansu od ukrajinskog sukoba.

„Birjukov smatra, da samo tri velika faktora mogu zaustaviti SAD u ratu sa Rusijom. Prvo, ozbiljan vojni sukob na drugim mestima u svetu, drugo, naglo povećanje ekonomske krize u zapadnim zemljama, i treće, destabilizacija postojećeg političkog režima velikih razmera u Ukrajini usled unutrašnjih faktora, mogu odvratiti SAD i NATO od širenja ukrajinskog sukoba i ublažiti trenutne tenzije“, izjavio je Birjukov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading